Francie zpřísnila imigrační zákon

13.10.2010
čtk

Francouzské Národní shromáždění dnes v prvním čtení schválilo návrh zákona o přistěhovalectví, který rozšiřuje možnosti odejmout francouzské občanství a usnadňuje vyhošťování cizinců. Podle agentury AFP je opatření cíleně namířeno proti Romům.

Návrh byl vypracován v rámci zostření bezpečnostní politiky, o němž rozhodl prezident Nicolas Sarkozy. Projevem tohoto zpřísnění byla i intenzivnější demolice romských táborů a zesílená repatriace balkánských Romů, kteří nesplňovali zákonné podmínky pro pobyt ve Francii. Paříž kvůli tomu sklidila rozsáhlou kritiku.

Romů se podle AFP implicitně týkají body návrhu, podle nichž bude možné vyprovodit za hranice cizince, ať občany zemí Evropské unie, nebo ne, kteří opakovaně kradou, uchylují se k agresivnímu žebrání nebo nezákonně obsazují veřejné nebo soukromé pozemky.

Za nejspornější novinku, kterou návrh obsahuje, agentura označila možnost odejmout občanství člověku, který ho získal před méně než deseti lety a který by byl odsouzen za vraždu policisty, četníka nebo hasiče. Dosud bylo možné občanství odejmout pouze kvůli terorismu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek