Británie omezí imigraci ze zemí mimo EU na 21.700 lidí ročně

24.11.2010
čtk

Britská vláda omezí od dubna příštího roku počet přistěhovalců ze zemí mimo Evropskou unii na 21.700 ročně. Opatření, které včera kabinet zveřejnil, má zabránit tomu, aby imigranti připravovali Brity o práci v době, kdy míra nezaměstnanosti v zemi činí 7,7 procenta. Informovala o tom agentura Reuters.

V současnosti se do Británie ročně přistěhuje o 200.000 lidí víc, než se ze země odstěhuje. Britský premiér David Cameron to minulý týden označil za příliš vysoké číslo.

Bez zajištěného pracovního místa se do Británie bude moct od příštího roku přistěhovat nanejvýš 1000 lidí. Povolení budou vydávána pouze výjimečným talentům, například vědcům nebo umělcům, sdělila vláda. Loni se přitom do země mohlo bez zajištěného pracovního místa přistěhovat 14.000 cizinců.

Lidí, kterým byla v Británii nabídnuta práce, se bude moct ročně přistěhovat 20.700. Povolení ale budou vydávána pouze pro zaměstnání, pro která je nutné vysokoškolské vzdělání, uvedla ministryně vnitra Theresa Mayová.

Omezení imigrace se nebude týkat zaměstnanců, kteří vydělávají přes 40.000 liber ročně (1,2 milionu korun ročně) a do Británie se stěhují kvůli změně pracovního místa v rámci své firmy. Opatření se nebudou týkat ani občanů zemí Evropské unie.

Britské podnikatelské kruhy už před představením vládního plánu varovaly, že by omezení imigrace mohlo vést k tlaku na růst mezd a k omezení konkurenceschopnosti britské ekonomiky.

Zastánci opatření ale tvrdí, že pouze přísnější přístup k přistěhovalectví zabrání sociálním problémům v zemi. Míra nezaměstnanosti v Británii se totiž v příštím roce může ještě zvýšit, protože státní správa v rámci úsporných opatření uvažuje o propuštění půl milionu zaměstnanců.

Tvrdší přístup k imigraci také při kampani před květnovými volbami slibovaly všechny tři velké britské strany – nyní vládnoucí konzervativci a liberálové i opoziční labouristé.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek