EU se nedohodla na rozšíření Schengenu

21.01.2011
čtk

Ministři vnitra Evropské unie na čtvrtečním neformálním zasedání v Gödöllő nedaleko Budapešti jednali o společném postupu proti organizovanému zločinu. Německo zopakovalo, že zatím nesouhlasí s rozšířením takzvaného schengenského prostoru o Rumunsko a Bulharsko. V rámci této zóny nejsou mezi členskými státy uplatňovány kontroly na hranicích. Ministři také řešili problematiku kontroly řeckých hranic, přes které hojně přecházejí nelegální imigranti.

Český ministr vnitra Radek John na jednání zdůraznil, že za nejnebezpečnější trend považuje prorůstání organizovaných zločineckých struktur do legální sféry. Ministr proto vyzval ostatní kolegy, aby se země zaměřily na včasnou výměnu informací a pátrání po nelegálních bankovních účtech v zahraničí. Za prioritu podle tiskové zprávy jeho resortu označil také zabavování výnosů z trestné činnosti.

Německo zopakovalo, že bude nadále vystupovat proti rumunskému a bulharskému členství v schengenské zóně, dokud obě balkánské země nerozptýlí pochybnosti o stavu korupce. Maďarský ministr vnitra Sándor Pintér v této souvislosti požádal Berlín, aby své obavy definoval. Sofia s Bukureští měly původně k Schengenu přistoupit v březnu. Tento termín je ale považován za nereálný, nově se uvažuje o letošním podzimu.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière také vyzval Atény, aby do roka zlepšily přístup k běžencům. Ten podle kritiků s ohledem na ochranu lidských práv neodpovídá evropským kritériím. Řecko je v situaci, kdy je (imigranty) zahlceno, citoval německého ministra server europolitics.info. De Maizière zároveň podle APA řekl, že pro možné vyloučení Řecka ze Schengenu neexistuje žádná právní opora.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek