Summit EU: Demonstranti se střetli s policisty

24.03.2011
čtk

Krátce před summitem Evropské unie se policie střetla s několika tisíci demonstranty, kteří protestovali proti úsporným opatřením evropských vlád. Při zásahu byli zraněni čtyři policisté, které zasáhly dlažební kostky. Policie zase použila vodní děla a slzný plyn.

Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy po pravidelném setkání se zástupci odborářů a zaměstnavatelů před začátkem summitu demonstrujícím vzkázal, že je politici berou vážně. Vaše obavy bereme vážně, ale to, co děláme, není rozebírání sociální ochrany. Chceme se ujistit, že naše ekonomiky jsou dostatečně konkurenceschopné, aby vytvářely pracovní místa a udržovaly životní standard pro všechny občany, dodal.

Demonstrace začala již v ranních hodinách na pěti různých místech Bruselu a protestující se postupně vydali k budově Rady EU, kde se v pozdních odpoledních hodinách sejdou lídři členských států včetně českého premiéra Petra Nečase. Protesty a stávky zasáhly kromě Bruselu také Lutych a Charleroi.

Policisté již před samotnou demonstrací dávali najevo, že očekávají násilné střety. Ve čtvrti evropských institucí tak zcela zastavili dopravu a rozsáhlé okolí budovy Rady EU zcela uzavřeli, včetně dvou stanic metra.

Do protestů se dnes zapojilo hned několik odborových svazů, přičemž nejtvrdší jádro dnešní demonstrace tvoří ocelářské odbory. Musíme být solidární se státy, které se kvůli finančním trhům ocitly v potížích, ale to přeci není důvod ke snižování platů, důchodů a k demontáži našeho sociálního systému, prohlásila před protestujícími šéfka belgického ocelářského odborového svazu FGTB.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek