Řecko bude prý muset smazat asi polovinu dluhů

14.04.2011
čtk

Experti Evropské unie se domnívají, že Řecko se nevyhne státnímu bankrotu a pokud se má dostat z ekonomického marasmu, bude muset smazat 40 až 50 procent svých současných dluhů. Napsal to ve středu německý týdeník Die Zeit. Negativně ale vyhlídky Řecka hodnotí i mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s, podle které by mohlo být na odpis možná až 70 procent řeckých dluhů.

List se odvolává na zdroje v EU, upozorňuje však, že zatím nepadlo žádné rozhodnutí v tom smyslu, zda má Řecko vyhlásit státní bankrot, ale několik možností už se prý zvažuje. Je mezi nimi i méně radikální řešení, které by zahrnovalo prodloužení splatnosti splatných závazků.


Řecko restrukturalizaci dluhu odmítá

My si myslíme, že (restrukturalizace) má význam pouze tehdy, pokud dluh snížíte na udržitelnou úroveň, řekl Krämer. Přijmout zásadní dopady takového kroku z hlediska přístupu na trh a finančních nákladů podle něj v takové situaci nedává velký smysl. Pokud by se celkové zadlužení snížilo z asi 160 na zhruba 130 procent hrubého domácího produktu, pak by se tím pro Řecko asi mnoho nezměnilo.

Řecká vláda má v úmyslu v pátek představit nový fiskální a privatizační plán ve snaze přesvědčit investory, že je Řecko schopno plnit podmínky, na nichž se dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem. Vláda se chce také vyhnout situaci, kdy by investory musela žádat, aby přistoupili na určité změny. Ty by mohly zahrnovat třeba nižší splátku dluhu nebo její odklad.

Ministr financí Jorgos Papakonstantinu včera ujistil, že vláda nemá v úmyslu restrukturalizovat dluh. Takovým krokem by si podle něj vláda na dlouhou dobu zavřela dveře na finanční trhy, což by ekonomiku Řecka patrně poškodilo ještě víc.

Portugalsko a Irsko je v lepší situaci než Řecko

Krämer na finanční televizi Reuters Insider řekl, že restrukturalizace řeckého, portugalského a irského dluhu není nevyhnutelná, přiznal však, že Řecko už je v jiné kategorii než Irsko a Portugalsko.

Určitě to není nevyhnutelné, odpověděl Krämer na dotaz, zda podmínky nového Evropského stabilizačního mechanismu stanoví, že Irsko, Portugalsko a Řecko budou nuceny svůj veřejný dluh restrukturalizovat. S výjimkou Řecka jsou ty země stále ještě v investičním pásmu, což znamená, že nadále věříme, že restrukturalizace není v těchto případech pravděpodobná. Rizika se ale kvůli této podmínečnosti trochu zvýšila, dodal.

Evropský stabilizační mechanismus (ESM) má začít fungovat v polovině roku 2013. Nahradí tak nynější záchranný fond EFSF, který vznikl loni, ale pouze na dobu tří let. Evropští lídři se na podobě ESM, který bude trvalým mechanismem, dohodli minulý měsíc na dvoudenním summitu v Bruselu. Země, které se obrátí na ESM, ale mohou být přinuceny nejprve restrukturalizovat soukromý dluh, než dostanou pomoc z ESM.

Pravděpodobnost, že Řecko bude nuceno vyhlásit státní bankrot, se přitom podle expertů zvyšuje. Právník Lee Buchheit, který je partnerem advokátní kanceláře Cleary Gottlieb Steen & Hamilton a v roce 2003 asistoval při úspěšné restrukturalizaci státního dluhu Uruguaye, je přesvědčen, že Řecko dobrovolně vyhlásí státní bankrot ještě před vyčerpáním finanční pomoci v roce 2013. Podle Buchheita je ale třeba počítat s tím, že eurozónou státní bankrot Řecka citelně otřese.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek