Gruzie 2008 = Československo 1968

09.08.2008
čtk

Tvrdé boje mezi jihoosetskými jednotkami a gruzínskou armádou v metropoli Jižní Osetie Cchinvali si údajně vyžádaly stovky mrtvých civilistů. Gruzínský prezident Michail Saakašvili obvinil Moskvu z vedení války vůči jeho zemi, kterou přirovnal k invazi sovětských vojsk do Československa v roce 1968.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že do Jižní Osetie vyslalo pravidelnou armádu. Moskva přitom až doposud tvrdila, že poslala pouze posily pro svých zhruba 500 příslušníků mírových sil, které jsou v regionu rozmístěny. Ruské tanky dosáhly podle jihoosetských zdrojů již okraje Cchinvali. Podle gruzínského ministerstva vnitra dokonce kontrolují část města, odkud ruské síly palbou a leteckým bombardováním vytlačily gruzínské jednotky, jež doposud metropoli ovládaly.

Podle agentury ITAR-TASS zuří v Cchinvali prudké boje. Jihoosetský prezident Eduard Kokojev uvádí, že v nich zahynuly stovky civilistů. Podle plukovníka Igora Konašenkova, mluvčího ruských pozemních sil, si boje vyžádaly životy nejméně deseti vojáků ruských mírových jednotek a dalších 30 jejich kolegů bylo zraněno během údajného gruzínského ostřelování jejich kasáren. Gruzínská strana všechny útoky na ruské mírové síly popírá.

Moskva má podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova údajně zprávy, že gruzínské jednotky provádějí v Jižní Osetii etnické čistky. Dostáváme zprávy o provádění etnického čištění ve vesnicích v Jižní Osetii, stoupá počet uprchlíků, roste panika, lidé se snaží zachránit své životy, uvedl v televizním vystoupení Lavrov. ITAR-TASS dokonce informuje o tom, že gruzínské síly v Cchinvali odmítají poskytovat zraněným ruským vojákům lékařskou pomoc a zraněné dobíjejí.

Naopak gruzínský prezident obvinil Rusko z rozpoutání války vůči jeho zemi. Přijíždějí ruské tanky, nepřetržitě nás od čtvrtka bombardují,… přičemž se zaměřují na civilní obyvatelstvo, prohlásil Saakašvili v rozhovoru pro televizi CNN. Rusko s námi vede válku na našem vlastním území, přičemž situaci přirovnal k sovětské invazi do Afghánistánu v roce 1979 a do Československa o 11 let dříve.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek