Gruzie podepsala příměří, Rusové postupují

16.08.2008
čtk

Gruzie dnes podepsala dohodu o příměří s Ruskem, kterou do Tbilisi přivezla americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Hlavní součástí dnešního ujednání je podle americké ministryně požadavek okamžitého stažení ruské armády a odchod ruských vojáků do Ruska. „Ruské jednotky musejí opustit Gruzii okamžitě,“ řekla Riceová novinářům po schůzce s gruzínským prezidentem a dodala, že už se nepíše rok 1968 (kdy vojska Varšavské smlouvy v čele s tehdejší Sovětskou armádou vpadla do Československa).

Riceová zdůraznila, že podepsaná dohoda se týká výlučně příměří a odchodu ruských jednotek, naopak se netýká budoucnosti gruzínských území. Obtížné otázky gruzínského urovnání, jako je například budoucí status separatistických gruzínských provincií Abcházie a Jižní Osetie, přijdou podle Riceové na pořad jednání později. Gruzie byly napadena. Ruské jednotky musejí Gruzii opustit okamžitě, řekla Riceová. Podle jejích slov nastal čas, aby se začalo diskutovat o důsledcích toho, co Rusko udělalo. Ve světle toho se prý je třeba ptát, jakou roli chce Rusko opravdu hrát v mezinárodní politice.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv nedodržel své sliby, že v Gruzii zastaví všechny vojenské operace, zdůraznila šéfka americké diplomacie. Spojené státy podle ní považují za nezbytné vyslat do Gruzie mezinárodní mírové jednotky. Potřebujeme mezinárodní pozorovatele a později pak nestranné mezinárodní síly k udržení míru, prohlásila šéfka americké diplomacie. Riceová tak podle agentur odpověděla na dnešní výroky ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, že Rusko by se prý nebránilo mezinárodním jednotkám, ale Abcházci a Osetové podle jeho slov žádné jiné vojáky kromě ruských nepřijmou. Potřebujeme silnější jednotky a nestranné jednotky, řekla Riceová. Dodala, že o mezinárodních pozorovatelích už jednala s finským ministrem zahraničí Alexandrem Stubbem, jehož země nyní zajišťuje předsednictví OBSE; ten ji údajně ujistil, že pozorovatelé by mohli být na místě během několika dní.

Gruzínský prezident Saakašvili podle Riceové dnes dohodu podepsal poté, co se mu dostalo upřesnění o mírovém plánu, který dojednal francouzský prezident. Saakašvilimu podle Riceové plán objasnil ve čtvrtek sám Nicolas Sarkozy.

Během návštěvy americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové se ruský vojenský konvoj přiblížil asi na 55 kilometrů ke gruzínské metropoli Tbilisi. Jde o dosud nejhlubší průnik do gruzínského vnitrozemí, který Rusové od začátku konfliktu dosud podnikli. S odvoláním na očité svědky to oznámila agentura Reuters s tím, že jde.

Postup asi 17 obrněných transportérů se dvěma sty ruskými vojáky se zastavil u vesnice Igojeti. Vojenský konvoj vyjel z gruzínského města Gori, které okupuje ruská armáda a které leží asi 25 kilometrů od separatistické Jižní Osetie, a pohyboval se v blízkosti hlavní silnice směřující na Tbilisi. Konvoj ze vzduchu zajišťovaly tři ruské bitevní vrtulníky, ale když bylo jasné, že ruským vojákům po cestě nikdo neklade odpor, ruské stroje odletěly. Zpravodaj agentury Reuters napsal, že viděl v konvoji vojenskou ambulanci, ostřelovače i granátomety. Cíl a úkol vojenského konvoje není znám. Gruzínský ministerský předseda už ve čtvrtek naznačil, že pohyb ruských vojenských jednotek uvnitř Gruzie má za cíl vystrašit gruzínské civilní obyvatelstvo.

Moskva už v úterý oznámila, že v Gruzii zastavila všechny vojenské akce. Pouze prý zajišťuje gruzínská vojenská zařízení a opuštěné armádní sklady. Ve čtvrtek gruzínské i západní zdroje uváděly, že ruští vojáci byli v Gori, v černomořském přístavu Poti a také v západogruzínském městě Zugdidi, které leží poblíž dalšího separatistického regionu, Abcházie. Gruzie už několikrát vyzvala, aby se ruské jednotky ze strategického města Gori stáhly. Tbilisi si stěžuje, že neupřesněné nelegální bojůvky z druhé strany hranice na severním Kavkaze postupují za ruskými jednotkami a vypalují a plení gruzínské vesnice.

Autor: eoz

Sdílet tento příspěvek