Rusko uznalo nezávislost Jižní Osetie a Abcházie

26.08.2008
čtk

Rusko dnes uznalo nezávislost gruzínských separatistických republik Jižní Osetie a Abcházie. Oznámil to prezident Dmitrij Medveděv po zasedání Bezpečnostní rady Ruska, nejvyššího poradního orgánu hlavy státu. „Podepsal jsem dekrety, jimiž Rusko uznává nezávislost Jižní Osetie a Abcházie. Rusko vyzývá další státy, aby následovaly jeho příkladu,“ řekl Medveděv v ruské televizi.

K uznání obou celků v pondělí prezidenta vyzval ruský parlament. Pro návrh se vyslovili jak v Radě federace, tak i v dolní komoře Státní dumě, všichni členové těchto komor. V obou má většinu prokremelská formace Jednotné Rusko.

Očekává se, že krok, který dnes ruský prezident učinil, vyvolá další nevoli Západu. Již v pondělí Západ a Spojené státy prezidenta Medveděva vyzvaly, aby respektoval územní celistvost Gruzie a neuznával nezávislost obou separatistických regionů. Washington dokonce oznámil přehodnocení vztahů s Ruskem.

Medveděv v reakci na to řekl, že Moskva je připravena dokonce i přerušit vztahy s NATO, pokud s ní aliance už nebude chtít spolupracovat. Uvedl, že Rusko je připraveno na jakékoli sankce, které by vůči ní mohlo NATO přijmout, včetně úplného zmrazení vztahů. Premiér Putin v pondělí také prohlásil, že by Rusko mohlo zvážit některé své závazky, které učinilo ve snaze vstoupit do Světové obchodní organizace (WTO).

Ruští vojáci do Gruzie pronikli před dvěma týdny v reakci na pokus Tbilisi získat vojenskou cestou zpět kontrolu nad Ruskem chráněnou odštěpeneckou provincií Jižní Osetií. Rusové donutili gruzínskou stranu k ústupu a nakonec 12. srpna přistoupili na příměří, které zprostředkoval francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Jeho klíčovou součástí je závazek, že obě strany stáhnou jednotky na pozice, kde byly před začátkem konfliktu.

Moskva však stáhla své síly jen částečně a ponechala v Gruzii vojáky, které označuje za členy mírových sborů. Gruzie a s ní i Západ takový postup ostře kritizují a tvrdí, že není v souladu s dohodou o příměří.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek