Špidla navrhuje, aby mateřská dovolená v EU dosahovala výše platu

04.09.2008
čtk

Český eurokomisař Vladimír Špidla chce prosadit, aby ženy v Evropské unii během mateřské dovolené dostávaly peníze ve výši svého platu před nástupem na mateřskou dovolenou. Současně chce prodloužit její minimální délku ze 14 na 18 týdnů.

Zatím se jedná pouze o nápad, který na cestě k realizaci bude muset projít ještě dlouhou a možná ne zrovna lehkou cestou. Návrh se ještě může hodně změnit, zatím ještě neprošel ani připomínkovým řízením (v Evropské komisi), podotkl Špidla při setkání s českými novináři. Evropská komise by měla o Špidlově návrhu rozhodovat zřejmě počátkem října.

Výše peněz, které člověk při mateřské pobírá, se v jednotlivých zemích EU liší. Zatímco v některých státech je to až 100 procent předchozího platu za určité období (Německo), jinde existuje určitý maximální strop. V Česku se peněžitá pomoc v mateřství odvozuje od výše platu pomocí poměrně složitého výpočtu. Maximální možná výše činí 479 korun na den. Pokud by tedy měl měsíc 31 dní, tak je možné získat nejvíce 14.849 korun měsíčně.

Český ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas už dal najevo, že se mu myšlenka nelíbí. Není důvod k tomu, aby Evropská unie takto expandovala do sociálních systémů jednotlivých členských zemí, řekl Nečas ČTK. Podle jeho odhadu by případné prosazení změny znamenalo dodatečné výdaje pro rozpočet ve výši miliard korun.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek