Ruští vojáci se stáhli z gruzínského přístavu Poti

13.09.2008
čtk

Ruské jednotky se dnes ráno stáhly z gruzínského černomořského přístavu Poti. Oznámil to představitel gruzínského ministerstva vnitra Šota Utiašvili.

Rusko tak splnilo podmínky první fáze dohody s Evropskou unií z 8. září, v níž se zavázalo ke stažení svých vojáků z Gruzie.

Utiašvili podle agentury AP řekl, že ruští vojáci se plně stáhli ze dvou stanovišť, která na okraji Poti drželi. Ke stažení odtud měli podle dohody lhůtu do pondělí.

Ruská přítomnost v Poti byla pro Gruzii zvlášť nepříjemná, protože jde o oblast velmi vzdálenou místům srpnových rusko-gruzínských bojů. Rusko během konfliktu zaútočilo pod záminkou zabránění humanitární katastrofě v separatistické Jižní Osetii na Gruzii a proniklo po krátkých bojích hluboko do vnitrozemí této kavkazské země.

Rusové do dnešního dne drží pozice i na strategickém bodě Senaki, ale již v pátek se podle agentury Reuters očividně také chystali na stažení.

Na základě dohody uzavřené mezi francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a jeho ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem se mají ruští vojáci stáhnout do měsíce z Gruzie vyjma Jižní Osetie a druhé separatistické oblasti Abcházie. Do země také mají přijít pozorovatelé EU. Rusko tvrdí, že chce v Jižní Osetii a Abcházii, jejichž samostatnost už uznalo, umístit 7600 svých vojáků.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek