Maďarsko má problémy s norskými fondy

10.09.2014
ČTK

Maďarsko možná požádá EU o pomoc ve sporu při rozdělování finančních prostředků z norských fondů. Maďarská vláda se domnívá, že některé skupiny peníze z těchto fondů zneužívají nebo je používají na protivládní aktivity. „Pravděpodobně se budeme muset obrátit na Evropskou komisi a požádat Brusel o řešení,“, řekl šéf úřadu maďarského premiéra János Lázár.

Norsko vystoupilo proti maďarské policejní razii v nevládních organizacích, které mají rozdělování peněz z norských fondů na starost. Vidar Helgesen, zástupce norské vlády pro evropské záležitosti, označil policejní zásah za „zasahování do občanské společnosti“. Policie v pondělí dorazila do nadace Ökotárs, která je teď vyšetřována za nezákonné bankovní operace a zneužití peněz. Ředitelka této nadace Veronika Moraová obvinění odmítá.

Už v květnu pozastavilo Norsko Maďarsku přísun peněz z většiny fondů kvůli porušení dotačních pravidel, razii v neziskových organizacích pak maďarská policie udělala v červnu. Lázár už dříve označil Norsko za subjekt, který se snaží ovlivňovat maďarskou politiku, což Norsko odmítlo.

Finanční mechanismy EHP a Norska (tzv. norských fondů) jsou nástrojem k tomu, aby Norsko, Lichtenštejnsko a Island vyrovnávaly sociální a ekonomické rozdíly v Evropském hospodářském prostoru.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek