Němci chtějí stálý mechanismus pro uprchlíky

12.10.2015
čtk

Evropská unie potřebuje stálý mechanismus na rozdělování běženců, protože Německo nemůže samo přijímat většinu uprchlíků, kteří do Evropy přicházejí- v komentáři pro nejnovější vydání týdeníku Der Spiegel to uvedli německý vicekancléř Sigmar Gabriel a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Se zavedením takového mechanismu nesouhlasí některé země EU, mimo jiné Česko.

Odpor proti stálému mechanismu na přerozdělování uprchlíků je ještě silnější než v případě jednorázového přerozdělení 120.000 běženců, které navzdory silné kritice některých členských zemí EU, schválili v září ministři vnitra EU. Jednorázové rozdělení podle Gabriela a Steinmeiera nebylo dostatečné dostatečné. „Rozhodnutí rozdělit v EU 120.000 uprchlíků je správné, ale nestačí. Potřebujeme stálý evropský mechanismus pro rozdělování běženců,“ napsali oba členové německé vlády.

Německo hledá řešení přílivu migrantů

„Musíme neúnavně a rozhodně pracovat na mezinárodních a zejména evropských řešeních, aby se snížil tlak, jemuž Německo čelí. K tomu potřebujeme víc důvěry v to, že národní sobectví nenabízí východisko, zatímco společný postup pomáhá všem,“ uvedli politici, kteří jsou předními představiteli německé Sociální demokracie.

„Stojíme na rozcestí. Před námi je kontinent, který rozdělují závory, ploty a národní sobectví. Anebo kontinent, kterému se podařilo najít společnou řeč, má jednotnou azylovou politiku a společně bojuje proti příčinám útěku,“ uvedli v komentáři vicekancléř a ministr zahraničí.

Gabriel a Steinmeier chtějí posílení FRONTEXu

Gabriel a Steinmeier rovněž vyzvali k personálnímu posílení evropské agentury Frontex, z níž by se podle nich měla vytvořit společná síla, která bude chránit celou vnější hranici EU. Politici žádají také sjednocení evropské azylové politiky a vytvoření jediného unijního úřadu, který bude o udělení azylu rozhodovat.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek