Předsednictví ČR v Radě EU: tvrdá práce, která se vyplatí

Na začátku druhé poloviny roku 2022 stane Česká republika na šest měsíců v čele Rady EU. Přípravy na naše druhé předsednictví jsou již v plném proudu a zaměstnávají desítky lidí napříč celou státní správou. Znamenají měsíce organizace, do které je potřeba vedle finančních prostředků investovat lidské zdroje, čas a energii. Co tedy české předsednictví naopak přinese nám?

O tom, co předsednictví v Radě EU vlastně obnáší, jsme již psali v prvním díle naší série článků CZ PRES. Kromě formování obsahových priorit, které budou určovat směřování Evropské unie na několik měsíců, se Česká republika připravuje na návštěvy nejvyšších evropských představitelů. Čeká nás několik desítek prestižních událostí – jako je summit, neformální Rady a doprovodné akce. S velkým množstvím povinností ale přichází i celá řada výhod.

Zviditelnění se ve světě, jehož podobu sami formujeme

Česká republika je momentálně ve fázi příprav vlastního programu předsednictví. Právě tento program pak ovlivní směřování evropské politiky do budoucna. Aktivně tedy přispíváme k formování budoucnosti Evropy a prosazujeme tak i naše národní zájmy.

Samotné akce, které jsou neoddělitelnou součástí předsednictví, budou doprovázené velkým mediálním zájmem nejen v rámci Evropské unie. V záři reflektorů můžeme šest měsíců propagovat naši kulturu, historii a tradice. Dostaneme příležitost světu dokázat, jak bohatá je naše země, kolik talentu a zručností máme, a co všechno můžeme Evropské unii nabídnout. Jedním z našich hlavních cílů je v této zkoušce obstát a ukázat vyspělost země, která má pevné místo mezi ostatními státy Evropské unie.

Zatímco budeme předsedat Radě EU a užívat si toto privilegium, zjistíme i hodnotu kompromisu a váhu často protichůdných zájmů jednotlivých členských zemí EU, které budeme muset reflektovat.

Cenné zkušenosti, ale i zdravé sebevědomí

Již v průběhu samotných příprav dostane několik stovek českých úředníků možnost absolvovat specializované kurzy, spolupracovat s odborníky z jiných zemí a rozvíjet své jazykové znalosti. Generální sekretariát Rady společně s Úřadem vlády a jinými institucemi nabídne velké množství školení s různým zaměřením – od vyjednávacích schopností přes efektivní komunikaci až po detaily evropské politiky.

Samotné předsednictví Čechům umožní vyzkoušet si management na nejvyšší úrovni. Lidský kapitál, který Česká republika získá, výrazně přispěje k vysoké profesionalitě státní správy a kvalitní podpoře řízení země. S tím přichází i zdravé sebevědomí – jak dobře jsme tuto povinnost zvládli, a že se můžeme rovnat všem našim evropským partnerům.

Předsednictví v Radě EU je skvělou příležitostí připomenout si vše, co nám Evropská unie přináší, a že i my aktivně přispíváme k jejímu fungování. Bude-li české předsednictví úspěšné, zvýší se prestiž České republiky nejen v Evropské unii, ale i ve světě.

Autor: Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek