Slovensko: Rovná daň je asociální, tvrdí opoziční Směr

07.06.2006
Názor, že téměř vše, co udělaly obě Dzurindovy vlády, Slováky ožebračilo, razí předseda opoziční strany Směr-sociální demokracie Robert Fico.

Názor, že téměř vše, co udělaly obě Dzurindovy vlády, Slováky ožebračilo, razí předseda opoziční strany Směr-sociální demokracie Robert Fico. A jeho slova na obyvatele zabírají: podle průzkumů má tato strana největší šanci na vítězství v nadcházejících předčasných volbách.

„Za bídu na Slovensku mohou tzv. reformní kroky pravicové vlády. Byly absolutně nepřipravené. To nejsou reformy, ale deformace. Pokud by tomu tak nebylo, jak to, že je Slovensko zemí s největší chudobou, nejnižšími mzdami a druhou nejvyšší nezaměstnaností v Evropě?“, ptá se často předseda Směru.

Zrušíme rovnou daň

Strana proto míní, v případě účasti v příští vládě, že bude prosazovat vyšší daně pro bohaté. Rozhodně více než 19procentní zdanění si představuje u monopolů, bankovního sektoru, finančních podniků s vysokými zisky a u lidí, kteří pobírají nadstandardní plat. Podle Fica by měl například více platit Slovnaft, Slovenský plynárenský podnik, regionální distributoři elektřiny, Slovenská elektrizační přenosová soustava, Slovenské elektrárny a dominantní poskytovatel pevných telefonních linek Slovak Telekom. Směr chce zavést daně z dividend a naopak slibuje snížení daně na energie, potraviny a léky. Není to všechno, čím se snaží získat voliče. Také zavedené poplatky u lékaře, v nemocnicích a za recepty chápe jako neústavní krok a chce je hned po vstupu do vlády zrušit.

Privatizace trnem v oku

Olej do ohně přilil včera i bývalý slovenský prezident Michal Kováč. Ten občanům navrhl, aby volili strany, které prosadí zrušení privatizace, jež proběhla za poslední Mečiarovy vlády v letech 1994 až 1998. „Stát by tak mohl získat až 220 miliard korun,“ řekl Kováč.
Ekonomové nad mnohými Ficovými předsevzetími kroutí hlavou. Jde podle nich pouze o laciný populismus. Pro premiéra Mikuláše Dzurindu je už dlouho Ficova kritika, jak řekl, „demagogickým škrábáním se k moci“. Na otázku tisku, s kterou stranou a jak chce své sliby po volbách plnit, Fico odpověděl, že je mu to úplně jedno. Pokud to bude v zájmu slovenských občanů, „i kdyby měla ta strana přiletět ze Sibiře, budu s ní spolupracovat.“

Autor: Renata Havranová

Sdílet tento příspěvek