Ve slovenských volbách překvapil propad Mečiara a zisk Dzurindy

19.06.2006
O jedno z velkých překvapení slovenských voleb se postarala Mečiarem vedená strana. Dosud totiž v samostatném Slovensku vyhrála všechny parlamentní volby, nyní ale získala jen 8,7 procenta hlasů a 15 křesel.

Názor na nejasný výsledek slovenských parlamentních voleb jako by chtělo vyjádřit i počasí: po dvou dnech ostrého slunce bylo včera ráno nad Bratislavou zataženo. Zatímco odpoledne začalo slunce opět pražit do bratislavských ulic, předáci šesti stran, které se dostaly do parlamentu, po opatrných vyjádřeních začali jednat za zavřenými dveřmi o koalicích.
Vítězem voleb je sice levicově populistický Směr-sociální demokracie, ale má jen třetinu křesel v parlamentu a potřebuje koaliční partnery. Sestavování vlády bude podle expertů trvat řadu týdnů.

Hledání shody
Politici se snažili navzájem si nezavřít dveře ke spojenectví. Budeme se snažit hledat především programovou shodu, říkali téměř stejnými slovy předsedové všech šesti stran během první povolební televizní debaty. Předseda Směru a nejpravděpodobnější budoucí premiér Robert Fico uvedl, že bude chtít v tomto týdnu předložit prezidentu Ivanu Gašparovičovi návrh vlády s dostatečnou většinou a se sociálně soudržným programem. Gašparovič už uvedl, že Fica pověří sestavením nové vlády.

Fico, který zdůraznil, že otočí politiku více doleva, má několik možností koalic. Největší obavy liberální části slovenské společnosti i v zahraničí vzbuzuje levicové spojenectví s HZDS Vladimíra Mečiara a slovenskými nacionalisty. Není ale ani vyloučeno spojenectví s některou ze stran současné středopravicové koalice, ani velká koalice se Slovenskou křesťanskou a demokratickou unií dosavadního premiéra Mikuláše Dzurindy.
Budeme trvat na zachování reforem, řekl včera Dzurinda, který podobně jako všichni ostatní politici parlamentních stran odmítl spekulovat o spojencích.

Už v minulosti ale vyloučil, že by spolupracoval s nacionalisty a jejich šéfem Jánem Slotou a s Vladimírem Mečiarem, který stojí v čele Lidové strany-HZDS. Dzurindova strana potvrdila, že umí získat řadu voličů v posledních týdnech kampaně. Průzkumy ji přisuzovaly zisk kolem třinácti procent, v hlasování však získala 18,4 procenta.

Mečiarův propad
O jedno z velkých překvapení voleb se postarala také Mečiarem vedená strana.
Dosud totiž v samostatném Slovensku vyhrála všechny parlamentní volby, nyní ale získala jen 8,7 procenta hlasů a 15 křesel. Toto postavení HZDS ale paradoxně pasuje do role jazýčku na vahách. Může pomoci k většině jak levicově nacionalistické vládě, tak i vládě pravostředových stran dosavadní vládní koalice.
Jsme středová strana a jsme připraveni jednat, řekl Viliam Veteška, místopředseda strany. Vladimír Mečiar se včera k výsledku voleb nevyjádřil.

Zklamaní jsou také křesťanští demokraté, po Dzurindově unii druhá ze stran, která se zasloužila o prosazení řady reforem.
Jsme nespokojení, možná je čas odejít do opozice, řekl v první reakci Daniel Lipšic, místopředseda KDH a bývalý ministr spravedlnosti a autor soudní reformy. Předseda strany Pavol Hrušovský byl opatrnější a nevyloučil jednání s nikým.
Do parlamentu se vracejí po čtyřech letech slovenští nacionalisté v čele s žilinským primátorem Jánem Slotou. Jsem šťastný, že jsme dosáhli takového úspěchu, řekl Slota, který hned v první televizní debatě slovně zaútočil na šéfa Strany maďarské koalice Bélu Bugára.

Primátor Slota zdůraznil, že jeho strana získala o půl procenta více hlasů než maďarská koalice, která ale měla nejlepší výsledek v historii.
Podle názoru některých sociologů pro maďarskou koalici hlasoval také nemalý počet liberálněji naladěných Slováků, znechucených politickými aférami stran středopravicové vládní koalice premiéra Dzurindy.

Související články:
Slovenské volby vyhrál Směr vedený Robertem Ficem

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek