Unie chce vysvětlit průběh tendru na mýto

11.09.2006
Česká republika by měla zhruba do měsíce vysvětlit Evropské komisi, zda neposkytla společnosti Kapsch při zakázce na dodávku systému elektronického mýtného pro kamióny nepovolenou veřejnou podporu.

Informovali o tom zástupci společnosti Autostrade, která v tendru na mýtné neuspěla a podala námitky Evropské komisi.
„Komise žádá vysvětlení, které jsme samozřejmě připraveni poskytnout ve stanovené lhůtě. Podle názoru Ministerstva dopravy k nepovolené veřejné podpoře nedošlo,“ řekla mluvčí úřadu Marcela Žižková.

Ministerstvo dopravy vybralo nabídku Kapsche, která byla o 4,5 miliardy korun vyšší než konkurenční nabídka Autostrade. Tu, stejně jako dva další uchazeče, výběrová komise vyloučila ze soutěže pro formální nedostatky.
„V případě, že by Ministerstvo dopravy neuspokojivě vysvětlilo, proč vybralo až třetí nejnižší nabídku, mohla by Evropská komise zahájit s Českem správní řízení kvůli nepovolené podpoře a celou zakázku zrušit,“ uvedl Michal Dlouhý z advokátní kanceláře White & Case, která Autostrade zastupuje. Kapsch by pak podle něj musel vrátit veškeré plnění od státu včetně úroků.

Evropská komise v současnosti zkoumá i to, zda při vypsání tendru nenastala diskriminace některých systémů a zda byl všem uchazečům zajištěn rovný přístup. Tendr rovněž zkoumá Krajský soud v Brně.
Ministerstvo podepsalo s Kapschem smlouvu koncem března. Vítězství firmy předtím potvrdil antimonopolní úřad.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek