Slováci vyhostili radikála

18.09.2006
Slovenská policie zatkla v sobotu předsedu maďarského nacionalistického Hnutí 64 žup Lászla Toroczkaie, který chtěl před ministerstvem vnitra v Bratislavě přečíst prohlášení „proti vzrůstajícímu napětí vůči Maďarům na Slovensku“.

Národnostní vášně mezi Slováky a Maďary neutichají. Slovenská policie zatkla v sobotu předsedu maďarského nacionalistického Hnutí 64 žup Lászla Toroczkaie, který chtěl před ministerstvem vnitra v Bratislavě přečíst prohlášení „proti vzrůstajícímu napětí vůči Maďarům na Slovensku“ namísto demonstrace, kterou starosta městské části zakázal.
Po několikahodinovém výslechu byl osamocený demonstrant v neděli brzy ráno po zaplacení pokuty tisíc korun vyhoštěn. Na Slovensko má zakázaný vstup na pět let.

Rozpačitý zákrok

„Zákon porušil svou přítomností na místě, kde platil zákaz shromažďování. Navíc neuposlechl výzvu, aby prostranství opustil. Nesl transparent, tak se určitě jen tak neprocházel,“ řekl krajský ředitel policejního sboru Ludovít Mihal, který přímo na místě celý zásah sledoval.
Z maďarských nacionalistických kruhů se už ozvalo, že zákrok slovenské policie byl bezprecedentním potlačením lidských svobod.

Toroczkai přišel na parkoviště před budovou ministerstva vnitra sám, s transparentem srolovaným pod paží. Několika desítkám novinářům řekl: „Nepřišel jsem protestovat, ale vyjádřit svůj názor.“ Na výzvu pracovnice městského úřadu, aby prostranství opustil, protože shromáždění bylo zakázáno, reagoval: „Jsem občanem Evropské unie, jen se tady procházím. Jsem sám, protože jsem stále pod dohledem slovenské tajné služby. Toto přece není demonstrace, tu jsem odvolal, ačkoliv jsem žádný dopis ze slovenské strany nedostal. Neprotestujeme proti Slovákům, ale vzrůstajícímu napětí vůči Maďarům na Slovensku.“

Policisté razantně zakročili ve chvíli, kdy Toroczkai chtěl novinářům transparent ukázat.
Před slovenským ministerstvem vnitra pozorovalo dění několik lidí převážně v důchodovém věku. Sem tam z jejich úst zazněly na adresu Toroczkaie hanlivé výkřiky, například „Fašisto, táhni domů“.
Na policejní zásah ovšem okolostojící Bratislavané reagovali rozpačitě. „Nesnáším tyto rádoby vlastence, ale nic zatím neudělal. Mluvil s novináři. To zase bude skandál,“ konstatovala asi šedesátiletá žena.
Dva opodál čekající mladí Maďaři, kteří k Toroczkaiovi evidentně patřili, policisté legitimovali. Patrně je tím vystrašili, protože oba mladíci prostor před ministerstvem vnitra rychle opustili.

Za Velké Uhersko

Mládežnické ultrapravicové Hnutí 64 žup, jehož název je odvozen od počtu maďarských krajů někdejšího Uherska před I. světovou válkou, neuznává Trianonské dohody, na základě kterých vzniklo i Československo. Hnutí prosazuje změnu hranic a obnovení tzv. velkého Maďarska. Jeho příznivci označují slovenské území stále za Félvidék neboli bývalou maďarskou Horní zem.

Hnutí 64 žup se zviditelnilo letos 2. září protestem před slovenským velvyslanectvím v Budapešti, kde jeho přívrženci skandovali protislovenská hesla, pálili slovenskou vlajku a portrét Jána Sloty, předsedy Slovenské národní strany. Byla to mimo jiné i reakce na tehdy ohlášený útok na studentku Hedvigu Malinovou v Nitře, který slovenská police později zpochybnila.
Současné vzedmutí nacionalistických třenic mezi Slováky a Maďary spustil vstup nacionalistické Slovenské národní strany do vlády, jejíž předseda Slota proslul v minulosti ostrými protimaďarskými výroky.

Autor: Renata Havranová

Sdílet tento příspěvek