ČR zablokovala návrh Bruselu na zvýšení daně z piva

28.11.2006
Během jednání po boku České republiky stáli i Lotyši, ale podle diplomatických zdrojů byli ústupnější. Nakonec tedy rozhodl nesouhlas ministra financí Vlastimila Tlustého.

Češi zablokovali návrh Evropské unie na zvýšení minimální spotřební daně z piva. Ministr financí Vlastimil Tlustý na tiskové konferenci řekl, že nemůže přijmout zvýšení daně z piva, protože to vytváří konkurenční boj mezi pivem a vínem a pivo je český národní produkt. Na nešumivé víno je v EU nulová sazba. Finský návrh na zvýšení daně o 4,5 procenta by se sice v ČR neprojevil, ale podle Tlustého Češi nemohou připustit znevýhodnění piva do budoucna.


Čeští pivovarníci podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého celou kauzu pozorně sledují a oceňují odvážný přístup české vlády a ministra Tlustého. „Domníváme se, že zdaleka nejde pouze o konkrétní případ zvýšení minimální sazby spotřební daně na pivo. V širších souvislostech jde o odmítnutí dlouhodobého soustavného zvýhodňování jedné komodity – vína – vůči komoditě druhé,“ uvedl Veselý.


Doporučené zvýšení daně o 4,5 procenta podle něj sice vypadá, že by se ČR nedotklo, součástí návrhu bylo ale i automatické zvyšování daně každé tři roky. V konečném důsledku by se tak prý zvýšila mnohonásobně více než o původně navržených 31 procent.


Teprve podruhé se Česko v Bruselu postavilo proti mínění většiny států Evropské unie. Předtím spolu s Poláky zablokovalo dohodu o sníženém režimu daně z přidané hodnoty. Tehdy návrh dohody počítal s tím, že by se od roku 2008 zvýšila sazba DPH na výstavbu bytů a domů z pěti na 19 procent.


„My Češi věříme, že pivo je součástí jídla. Nemůžeme souhlasit se znevýhodněním tak typicky českého produktu,“ řekl Tlustý na tiskové konferenci.


Dnešní české „ne“ však smetlo ze stolu i ostatní návrhy, včetně automatického mechanismu, který měl zaručit zvyšování spotřebních daní o inflaci každé dva až tři roky. Tlustého nesouhlas rovněž zabránil zvýšení minimální spotřební daně například na sladká vína o 31 procent. Během dnešního jednání po boku České republiky stáli i Lotyši, ale podle diplomatických zdrojů byli ústupnější. Tlustého nesouhlas tak nakonec rozhodl.


Problematika zvyšování daní u alkoholu se na dlouhou dobu odsouvá. Státníci se dohodli, že experti Evropské komise nyní vypracují studii a spotřební daně na alkohol by se mohly na stůl ministrů vrátit nejdříve v první polovině příštího roku. Ale není příliš pravděpodobné, že Němci, kteří v té době budou EU předsedat, celou věc znovu otevřou.


České odhodlání vetovat finský návrh přitahovalo celý den pozornost nejen zahraničních diplomatů, ale i novinářů. Jde o ojedinělý jev, protože ČR většinou nepatří ke státům, které přicházejí s tak přímočarými postoji. Stanovisko ČR však nebylo možné přehlédnout. Tlustý ráno na jednání ministrů přijel i se dvěma sudy piva s českými vlaječkami a nakonec je předal svému finskému kolegovi. Ministr spolu se svým doprovodem navíc na klopě nosili odznáčky Czech Beer (české pivo).


Češi vedli boj proti návrhům na zvyšování minimální spotřební daně na pivo několik měsíců. Evropská komise původně navrhovala zvýšení o 31 procent, Finové však po vlně nesouhlasu navrhli růst jen o 4,5 procenta, což by se ČR vůbec nedotklo. V Česku totiž již nyní platí vyšší minimální spotřební daň na pivo, než v unii, a zůstala by vyšší i po navrhovaném růstu o 4,5 procenta.


Ministerstvo financí se nenechalo ovlivnit ani skutečností, že Česko ztratilo i hlavního zastánce Německo. To bylo ochotno finský návrh podpořit.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek