Extrémní pravice se sjednotila ve frakci Evropského parlamentu

15.01.2007
Vznik frakce znepokojil minulý týden izraelskou vládu, která v komuniké kritizovala fakt, že v její čele stojí Hugo Gollnisch, který v minulosti zpochybňoval existenci koncentračních táborů.

Vstupem Bulharska a Rumunska do Evropské unie zažije Evropský parlament (EP) na prvním zasedání tohoto roku ve Štrasburku změny ve svém složení.


Aliance liberálů a demokratů za Evropu, třetí nejsilnější frakce v EP, zvýší díky Rumunům a Bulharům počet svých poslanců o 17 procent na sto šest. Vliv liberálů se posílil také v Evropské komisi, kde mají stejný počet komisařů jako lidovci (deset) a předběhnou šest sociálnědemokratických komisařů.


Vstup radikální rumunské strany Romania Mare a bulharské Ataky umožnil vznik nové politické frakce „Identita, tradice, suverenita“. Frakce bude mít 20 poslanců ze sedmi zemí. Skupině předsedá Hugo Gollnisch z Národní fronty.
Součástí frakce jsou kromě Velkého Rumunska a Národní fronty tři belgičtí poslanci ze strany Vlaams belang, dva Italové z post-fašistických stran Listu Mussolini a Fiamma trikolore, jeden poslanec rakouské Strany svobodných (bývalá formace Jörga Haidera), bulharský poslanec Dimitar Stoianov a nezávislý britský poslanec Ashley Mote.


Podle pravidel EP je na vznik nové frakce nevyhnutelných 20 poslanců z minimálně šesti členských zemí. Výhodou členství ve frakci je více času na vyjadřování názorů v plénu a roční rozpočet na administrativu ve výši jednoho milionu eur. Vznik frakce znepokojil minulý týden izraelskou vládu, která v komuniké kritizovala fakt, že v její čele stojí Hugo Gollnisch, který v minulosti zpochybňoval existenci koncentračních táborů.


Posílení zaznamenala také formace extrémní pravice Unie pro Evropu národů, do které vstoupilo šest polských poslanců, čtyři Irové a čtyři Italové ze Severní ligy. Unie se stala se 42 poslanci čtvrtou nejsilnější formací v Evropském parlamentu a předběhla Evropskou stranu zelených.

Autor: mab-iHNed,sme.sk

Sdílet tento příspěvek