Galileo zaplatí občané, dohodly se státy EU

08.06.2007
Členské státy Evropské unie se dnes shodly, že projekt navigačního systému by měl být financován z veřejných peněz.

Členské státy Evropské unie se shodly, že projekt navigačního systému Galileo by měl být financován z veřejných peněz. Novináře o tom dnes informoval diplomatický zdroj. V podstatě se tak státy EU postavily za návrh Evropské komise, která se změnou financování snažila odvrátit případný krach celého projektu.

Původně mělo velkou část nákladů na vybudování systému nést konsorcium sedmi velkých evropských firem. Obávalo se však o ziskovost projektu a od vybudování Galilea v podstatě odstoupilo. Evropská komise pak navrhla v polovině května, aby odpovědnost a náklady za vývoj infrastruktury převzala unie, zatímco soukromý sektor by pak financoval provoz Galilea.

Otázkou však nadále zůstává, odkud členské státy potřebné peníze (zhruba 3,5 miliardy eur) na vybudování systému o 30 satelitech, který má být konkurencí americkému GPS, vezmou. „K této diskusi jsme se dnes vůbec nedostali. Potřebujeme trochu času,“ uvedl zdroj. Podle něj však již ve hře není možnost, že by rozjezd projektu financoval veřejný sektor ve spolupráci se soukromým.

Peníze z rozpočtu neba z ESA

Podle diplomatů v současnosti připadají v úvahu dva způsoby financování. Jedním z nich je poskytnutí prostředků z rozpočtu Evropské unie. S tím by prý nebyl problém, protože rozpočet končí každoročně v přebytku, přičemž tyto peníze by mohly být na Galileo využity. Některé státy navrhují ale úplně jiné způsoby. Jedním z pravděpodobných je zvýšení finančních odvodů do Evropské kosmické agentury (ESA).

Konečné rozhodnutí o financování Galilea by tak mělo podle očekávání padnout zhruba na podzim, tedy již za portugalského předsednictví. Krach celého projektu, který se stále „vznášel ve vzduchu“ se ale zdá zřejmě odvrácen. „Ani jeden členský stát se nepostavil proti myšlence dokončení Galilea,“ uvedl zdroj.

Pro Evropskou unii tak nyní začne souboj s časem. Nový navigační systém, který by měl být přesnější než americký GPS, chce spustit do roku 2012. Další odložení prý nepřipadá v úvahu, protože by Evropany mohla předběhnout Čína, která rovněž chystá svůj systém. V roce 2014 nebo 2015 má být rovněž spuštěna další generace GPS.

Diskuse o způsobu financování Galilea se zatím zcela vyhýbá problematice umístění sídla navigačního systému. O něj usilovala na konci loňského roku i Praha a byla jedním z favoritů. Současná krize však zcela otočila priority EU a hlavním zájmem je vůbec celý projekt dokončit. Čeští politici přesto tu a tam zdůrazňují, že česká metropole o sídlo nadále stojí.

Autor: David Havlíček, ČTK

Sdílet tento příspěvek