Česko míří do Evropské vesmírné agentury

12.06.2007
Na tiskové konferenci oznámil plán vstupu Česka do Evropské vesmírné agentury (ESA) sám její generální ředitel Jean-Jacques Dordain.

Generální ředitel ESA Jean-Jacques Dordain na tiskové konferenci po jednání na Úřadě vlády oznámil, že Česká republika ústy svého premiéra Mirka Topolánka a ministra dopravy Aleše Řebíčka požádala o vstup do Evropské vesmírné agentury.

Je to součást plnění programového prohlášení vlády, uvedl náměstek ministra dopravy Petr Šlegr. Podle Šlegra Topolánek deklaroval silný zájem České republiky o vstup do ESA. Dordain naopak přislíbil maximální urychlení přijetí ČR za řádného člena. Nelze si představovat, že by to bylo do roka, ale zároveň bych byl rád, kdyby to nebylo o moc déle, řekl Dordain.

Povinné příspěvky

V rámci ESA fungují dva druhy programů. První, mandatorní programy jsou povinné, a stát do nich musí přispívat. Více než 80 procent programů je ale dobrovolných, a závisí pouze na členském státu, zda na něj bude přispívat, uvedl Dordain a dále říká: Na financování mandatorních programů jde ročně přibližně 500 milionů eur. Česko by se podle poměru HDP podílelo asi jedním procentem.

Vládní zmocněnec pro zřízení úřadu Galileo v České republice Karel Dobeš vidí za členstvím v ESA především velkou příležitost pro český průmysl. Musíme mobilizovat český průmysl, aby mohl čerpat prostředky z agentury, uvedl. Podle Dardoina totiž ESA funguje na principu tzv. geografické návratnosti. Prostředky, které země odvádí do rozpočtu ESA, se zemi vrátí v podobě zakázek pro průmysl, řekl.

Evropa se točí kolem Galilea

Jedním z největších projektů agentury ESA je navigační systém Galileo. Kvůli problémům s financováním se ale členské státy 8. června dohodly na změně původního principu účasti privátního sektoru na vývoji systému na čistě veřejné financování a soukromé firmy se mají podílet až na provozu. Evropská komise bude do září či října hledat příslušné zdroje, uvedl k tomu Dordain.

Dalším sporným bodem v projektu Galileo je sídlo agentury, o které se uchází i Česko. Podle mých informací by o něm mělo být rozhodnuto do jednoho roku. Je to ale rozhodnutí členských států a ne moje, řekl Dordain. Jiné státy již z projektu něco získaly, Česko zatím ne, takže má určitě šanci.

Dordain ale zároveň zkritizoval přetahování se mezi státy. Je to evropský sport dělit dort, než je upečen. Nejdříve bychom měli hledat zdroje, a pak až hledat místo, uvedl.

Systém Galileo by měl být podle Šlegra kompatibilní s americkým GPS. Stále předpokládáme, že projekt bude hotov do roku 2012. Služby jako bude poskytovat Galileo, jsme ale schopni provozovat jako nástavbu nad GPS již příští rok, řekl k tomu Dordain.

Evropská nezávislost

Na dotaz, zda vůbec Evropa potřebuje vlastní navigační systém, Dordain odpověděl: Ano, má totiž dvě výhody. Bude pod evropskou kontrolou a bude určen primárně na civilní použití. S tím souhlasí i Šlegr. Evropa nemůže být závislá na systému, který nekontroluje. Na Galileo budou navázány služby jako řízení železniční či letecké dopravy. Nemůžeme si dovolit tyto služby, na kterých jsou závislé lidské životy, ponechat pod kontrolou někomu jinému.

Podle Dobeše systém Galileo přinese i užitek evropským firmám. Společnosti budou mít možnost dostat se dříve k technologiím systému. Jde tak o inovační přínos, uvedl. Ty náklady nejsou navíc tak obrovské. Jde přibližně o jedno euro na evropského občana v průběhu šesti let, dodal Dordain.

Evropská vesmírná agentura vznikla v roce 1975. V současnosti má 17 členských států. Maďarsko, Česká republika a Rumunsko jsou zatím spolupracující státy. ESA se zaměřuje na podporu vědy o vesmíru, výzkum a technologie a vesmírné aplikace. Sídlo má v Paříži.

Autor: David Havlíček

Sdílet tento příspěvek