„Jako Hitler,“ řekl o Merkelové

19.07.2007
Polští konzervativní politici už si ve vztahu k Německu úplně přestali brát servítky. Jinak se nedá vysvětlit včerejší výrok polského europoslance Macieje Giertycha z ultranacionalistické Ligy polských rodin.

„Hitler chtěl v Evropě vytvořit supervelmoc. Podobně pracuje Angela Merkelová, ale je daleko chytřejší, protože neargumentuje silou,“ řekl poslanec podle listu Žycie Warszawy.

Maciej Giertych podobně jako jeho syn Roman, šéf ligy, vicepremiér a ministr školství, tvrdí, že nová smlouva o reformě institucí EU má pouze zakrýt snahu Německa dominovat v Evropě. Giertych také už několikrát na evropské půdě a za peníze Evropského parlamentu například zpochybnil Darwinovu evoluční teorii nebo vydal publikace obsahující antisemitské výroky.

„Pan Giertych potřebuje rychlou lékařskou péči,“ reagoval na slova svého kolegy bývalý polský ministr zahraničí a nyní také europoslanec Dariusz Rosati. „Němci už čtyřicet let vládnou podle demokratických pravidel a nyní máme velkou šanci s nimi utvořit výhodné spojenectví. Takové výroky ale všechno kazí.“

„Velcí příznivci unie, takoví jako je Rosati, jsou prostě nespokojení s odhalením pravdy,“ odpověděl Giertych.

„Jenom doufám, že na mezinárodní scéně nikdo tento nesmyslný výrok Macieje Giertycha nevezme vážně,“ dodal k tomu jiný polský europoslanec, Konzard Szymański ze strany bratrů Kaczyńských.

Německá vláda i média včera výrok polského europoslance nekomentovaly.

Německo-polské vztahy prožívají za vlády bratrů Kaczyńských nešťastné období. Kaczyńští například požadovali oficiální omluvu za satirické články o sobě v polském tisku. Naopak polská média často tvrdí, že po válce vysídlení Němci se chtějí vrátit a získat majetek svých předků. Týdeník Wprost po nedávném summitu zveřejnil obálku s montáží nahé Angely Merkelové, z jejíchž prsou sají bratři Kaczyńští.

Německo bylo jedním z hlavních stoupenců polského členství v EU a kancléřka Angela Merkelová je považována za propolsky orientovanou německou konzervativní političku.

Polští konzervativci jako členové Ligy polských rodin nebo bratři Kaczyńští se ovšem na Německo dívají historickou optikou. Největší rozruch vyvolal požadavek polského premiéra Jaroslawa Kaczyńského, aby Polsko mělo v EU stejnou váhu hlasů, jako kdyby mělo počet obyvatel bez ztrát z druhé světové války.

Podle nedávno zveřejněného průzkumu polského týdeníku Newsweek a německého Die Welt (oba v německém koncernu Axel Springer) se Poláci a Němci liší v pohledu na minulost i budoucnost. Například 85 procent Poláků souhlasí s tvrzením, že je dobře, že Polsko je členem EU. S tím ale souhlasí jen 47 procent Němců.

Osmačtyřicet procent Poláků si také myslí, že kvůli událostem druhé světové války si Polsko zaslouží v Evropě zvláštní zacházení. Stejný názor zastává ale jen osm procent Němců.

Pětapadesát procent Poláků a čtyřiatřicet procent Němců si myslí, že za vlády bratrů Kaczyńských hrozí Polsku trvalé odsunutí na okraj evropské politiky.

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek