Němci nabízejí tajná data z Lichtenštejnska, zn. zadarmo

26.02.2008
Zahranicni.iHNed.cz

Evropské země se zajímají o tajná bankovní data z Lichtenštejnska, která vyvolala v Německu masivní vyšetřování daňových úniků. Česká republika zatím mezi zájemci nefiguruje.

Největší daňová aféra v historii Německa míří do Evropy. Data z lichtenštejnské banky LGT, která německé úřady získaly prostřednictvím tajné služby BND od informátora a na jejich základě spustily rozsáhlé vyšetřování masivních daňových úniků, nyní mohou získat i další země.

Spolková vláda je nabízí zdarma k využití evropským vládám, potvrdil mluvčí spolkového ministerstva financí Thorsten Albig.

Podle listu Financial Times už projevily zájem skandinávské země či Holandsko. Některé další státy jako Velká Británie a Spojené státy podle internetového vydání magazínu Spiegel mezitím navázaly kontakt s informátorem Heinrichem Kieberem a spustily vyšetřování po podobné ose jako Německo. Jak napsal list Times, tajné informace obdržely i Kanada, Austrálie a Francie.

České ministerstvo financí zatím o německé nabídce nic neví. „Nikdo mě neoslovil oficiálně ani neoficiálně,“ reagoval na dotaz serveru iHNed.cz ministr financí ČR Miroslav Kalousek s tím, že o případném využití nabízených dat nechce spekulovat.

Experti zatím váhají, zda by se případ mohl týkat i českých občanů. „Existují společnosti, které obvolávají například i české občany, u nichž předpokládají vyšší příjmy. Těm pak nabízejí zřízení daňového domicilu v některém z daňových rájů tak, aby se snížilo právě daňové zatížení. Kolik lidí to využívá a z kterých zemí, o tom se žádná statistika nevede,“ uvedl pro server iHNed.cz hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Více k případu čtěte ZDE

Lichtenštejnsko: Němci nás napadli – ZDE

Pozadí aféry – Svéráz národního úniku – ZDE

Bývalý zaměstnanec LGT Bank Kieber podle Spiegelu poskytl německé tajné službě v srpnu 2006 celkem 4527 záznamů z databáze své banky o lichtenštejnských nadacích a institucích, patřících zhruba 1400 německým investorům. 65 procent těchto organizací podle informací vyšetřovatelů existuje dodnes.

Kieber, který mezitím od BND obdržel novou identitu a podle některých informací žije v Austrálii, se k citlivým datům klientů banky dostal při digitalizaci bankovního archivu. Za poskytnutí informací si nechal zaplatit miliony eur.

Úspěšná bilance

V Německu první vlna razií a domovních prohlídek skončila minulý týden, vyšetřovatelé v úterý zveřejnili první bilanci své práce. Souhrn zjištěných „podezřelých sum“ činí 200 milionů eur, 91 ze 150 podezřelých se přiznalo. Dalších 72 lidí se ozvalo na výzvu úřadů, aby se sami přihlásili, pokud se jich případ týká.

Sedmatřicet vyšetřovatelů pracovalo v pěti německých městech, centrem jejich akcí byl Mnichov.

„S výsledky vyšetřování jsme velmi spokojeni,“ uvedl na úterní tiskové konferenci státní zástupce Hans-Ulrich Krück.

Aféra se dostala na veřejnost po únorové domovní prohlídce u bývalého šéfa Deutsche Post Klause Zumwinkela, který od konce osmdesátých let převedl do lichtenštejnské nadace zhruba deset milionů eur a na daních z kapitálových výnosů tak ušetřil jeden milion. Lichtenštejnsko je jednou ze tří zemí, které Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zařadila na černou listinu „daňových rájů“.

Podrobnosti k Zumwinkelově případu najdete ZDE.

Už nyní je ale jasné, že vyšetřování nekončí. Pozornost německé prokuratury upoutala podle agentury Reuters další banka v Lichtenštejnsku.

Autor: Martin Cáp, Tomáš Králíček, Foto: ihned.cz

Sdílet tento příspěvek