Vondra: Pražská deklarace pomůže ke snížení administrativy

15.05.2008
Takzvaná pražská deklarace, kterou dnes podepsali v Praze zástupci vlád Česka, Velké Británie, Švédska, Dánska, Estonska, Nizozemska a Německa, má přispět ke splnění cíle Evropské unie snížit administrativní zátěž zejména podnikatelů do roku 2010 až 2012 o dvacet až 25 procent.

Novinářům to dnes řekl místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Chceme působit tak, aby se závěry EU promítly do praktické roviny. Aby verbální rovina byla následována konkrétními počiny, uvedl Vondra. Ambicí všech těchto zemí je, aby se z Evropy stalo pro investory nejatraktivnější místo na světě, doplnil náměstek britského ministra zahraničí pro evropské záležitosti Jim Murphy.

Vondra připomněl, že odstraňování bariér je mottem českého předsednictví EU. V první polovině příštího roku, kdy ČR bude EU předsedat, bude podle něj také vydán strategický přehled toho, čeho bylo při snižování administrativy podnikání dosaženo. Zároveň se zformuluje program, jak dále postupovat.

Jedním z problémů je podle Vondry také to, že se k evropské legislativě často přidávají v některých zemích další nároky. Nicméně to podle něj nesmí být chápáno jako pokus rozředit úsilí o redukci administrativní zátěže, která vyplývá přímo z evropské legislativy. Toto ‚vylepšování‘ evropských direktiv na národní úrovni si musíme hlídat, souhlasil Murphy. Hřiště musí být stejné pro všechny, musí se hrát podle jedněch pravidel pro všechny hráče tak, aby se třeba podnik z Prahy mohl uplatnit za stejných podmínek v Paříži nebo Londýně. To by mělo odrážet pražské komuniké, dodal.

Země, které pražskou deklaraci podepsaly, tvoří podle Vondry skupinu stejně smýšlejících států v otázce snižování administrativy. Všechny mají konkrétní národní cíle k dosažení požadovaného snížení administrativní zátěže. Deklarace vzešla ze společné iniciativy Česka a Velké Británie.

Představitelé členských zemí EU se loni v březnu dohodli, že administrativní zátěž pro oblast obchodu a podnikatelské činnosti by se měla do roku 2012 snížit o 25 procent. Pokud by se to podařilo, pak by to prý byla vzpruha pro celé unijní hospodářství.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek