Francie letos vyhostí desetisíce imigrantů

30.10.2008
čtk

Od ledna do září vyhostili francouzské úřady více nelegálních přistěhovalců než za celý loňský rok, kdy se jednalo o 23.200 osob. Uvedl to francouzský ministr pro přistěhovalectví, integraci a národní identitu Brice Hortefeux.

Cílem vlády je letos vyhostit nejméně 26.000 cizinců, kteří žijí ve Francii bez úředního povolení. Hortefeux je blízkým stranickým kolegou pravicového prezidenta Nicolase Sarkozyho, se kterým prosazuje politiku, která spočívá v potlačování nelegální imigrace, povzbuzování regulovaného profesionálního přistěhovalectví a omezování rodinného seskupování imigrantů.

Boj proti nelegálním přistěhovalcům se vyznačuje hlavně jejich vyhošťováním. Paříž naopak usnadňuje příjezd a pobyt cizinců z profesí, ve kterých je ve Francii nedostatek lidí, například v některých zdravotních a dalších službách.

Podle agentury AFP prezident v sobotu zveřejnění dekret, na základě kterého budou muset cizinci, kteří chtějí přijet žít do Francie se svými příbuznými, složit zkoušku o všeobecných znalostech a umět francouzsky.

Francie, která má kolem 60 milionů obyvatel, se postupně stala domovem více než čtyř milionů muslimů a podle odhadů další statisíce jich zde žijí nelegálně. Zakořenilo zde prý také nejméně na půl milionu Číňanů, asi 300.000 Romů a desetitisíce dalších přistěhovalců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek