Znalost jazyka hlavní podmínka pro imigranty do EU

05.11.2008
čtk

Ministři členských států Evropské unie se shodli na několika společných zásadách ve vztahu k imigrantům. Hlavně Německo a Francie podpořily myšlenku, že se imigranti musí učit jazyk cílové země ještě předtím, než do ní vyrazí. Řekl to francouzský ministr pro přistěhovalectví Brice Hortefeux.

Znalost jazyka by se stala vstupenkou do země, bez dalších větších překážek ze strany hostitelské země. Děti imigrantů by se měly jazyk učit už v mateřské školce. Imigranti musí rovněž poznávat hodnoty evropské společnosti a mít přístup k práci.

Cílové země se budou také snažit již v zemích původu potenciálních migrantů podporovat vzdělávání v odvětvích, u nichž je nedostatek žádaných pracovníků. Integrace přistěhovalců má být završována získáním dokladu o státní příslušnosti, která bude pro migranty potvrzením, že jsou přijati za plnoprávné občany.

Všechny zmíněné body jsou pouze doporučeními. Členské státy EU mají jinak v otázce přistěhovalectví plnou samostatnost. Podle Hortefeuxe je nicméně politika integrace přistěhovalců vedená v zemích Evropské unie u konce s dechem a určitá koordinace důležitých kroků je potřebná.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek