E15: EK možná povolí čerpat dotace z fondů EU o půl roku déle

11.12.2008
čtk

Evropská komise kvůli finanční krizi pravděpodobně schválí nebývalou výjimku, která povolí čerpat dotace z fondů EU za minulé období o půl roku déle. Česko tak má velkou šanci, že získá pro firmy, úřady nebo neziskové organizace ještě asi pět miliard korun nevyčerpaných dotací. Informuje o tom dnešní vydání deníku E15.

Zatím platí, že od 1. ledna 2009 definitivně padne možnost získat peníze z evropských fondů za roky 2004 až 2006. Podle údajů z konce listopadu zbývalo dočerpat zhruba pět miliard korun, uvedl pro E15 ředitel Národního fondu ministerstva financí Jan Gregor. Tato suma se může podle něj během prosince ještě o něco snížit, ale je pravděpodobné, že díky prodloužení lhůty o půl roku se podaří zachránit částku v řádku miliard.

Jelikož se evropské dotace vyplácejí zpětně, čeští zájemci získají část na dokončení projektů a jednotlivá ministerstva nebudou muset tolik pospíchat se závěrečným vyúčtováním. Prodloužení o půl roku není automatické, bude nutné o ně požádat. podle dostupných informací je však Brusel připraven poskytovat souhlasná stanoviska, píše E15.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek