Angela vyhrála aneb o povolebním vývoji v Německu


Petr Zenkner, EUROSKOP, 24. října 2009

Volby v Německu proběhly již v září, nová koaliční vláda Angely Merkelové složená z CDU/CSU a FDP ale zatím nevznikla. V mezidobí mezi starým a novým okomentoval šéfredaktor časopisu Mezinárodní politika Rudolf Schuster v Občanském institutu výsledek voleb i současné trendy německé politiky.

Podle Schustera stojí vítězství CDU na osobě Angely Merkelové, která si v Německu dlouhodobě udržuje vysokou popularitu a důvěru. Na druhé straně vznik pravicové vlády umožnil hlavně nejlepší volební výsledek liberální FDP v historii (14,8%).

Křesťanští demokraté sice uspěli, oslnivé vítězství to však nebylo. Pokles šel hlavně na vrub bavorské odnože CSU, která nepřekročila padesát procent hlasů, což je pro ni neúspěch. Pozici CSU oslabuje příliv řady lidí z východního Německa, kteří stranu nevolí. Řada jejích voličů také v těchto volbách upřednostnili FDP. Tento trend ale platil i pro CDU. Pravicový volič, který chtěl potrestat CDU/CSU, totiž hlasem pro liberály neriskoval vznik levicové vlády.

Stranický program Angela

Pravici až do konce volební kampaně strašil přízrak možného opakování scénáře z roku 2005. Tehdy Gerhard Schröder během třech měsíců stáhl dvacetiprocentní náskok pravice. Letos se podobný obrat nekonal a SPD dosáhla nejhorší výsledek v poválečné historii (23%).

Bude vítězství pravice znamenat nějaké reformy? Podle Schustera to není moc pravděpodobné. Zatímco do voleb v roce 2005 šla Merkelová s programem daňové reformy, o čtyři roky později charakterizovala volební sliby křesťanských demokratů opatrnost a nekonkrétnost. Programem strany byla kancléřka – podle některých jízlivějších komentářů dokázala být lepší sociální demokratkou než SPD, jejíž kandidátku vedl Frank-Walter Steinmeier.

The chairwoman of the German Christian Democratic Party (CDU), Angela Merkel, left, and the chairman of the German Liberals, Guido Westerwelle, right, talk to journalists as part of the negotiations of the three parties, for a new ruling coalition in Berlin, Monday, Oct. 5, 2009. (AP Photo/Michael Sohn)
Nesnadné partnerství? Budoucí vládní tandem Angela Merkelová (CDU/CSU) a Guido Westerwelle (FDP) vyhráli zářijové volby a mohou vytvořit pravicovou vládní koalici. Čeká je ale složité jednání o nové vládě a možná i jiskřivé vládnutí. (foto ČTK)

Zemské volby klepou na dveře

Německo nečekají žádné výraznější kroky před zemskými volbami v Severním Porýní-Vestfálsku na jaře 2010. Podle Schustera nebude Merkelová riskovat pozici zemského premiéra a významného člena strany Jürgena Rüttgerse, který od roku 2005 tuto nejlidnatější spolkovou zemi vede.

Bývalý ministr za éry Helmuta Kohla, který se „stáhl“ do zemské politiky, přiměl Merkelovou k odklonu od liberálnějšího Lipského programu daňových reforem. Rüttgers, který se výrazně angažoval při záchraně továrny Opel, má ambici dlouhodobě podchytit tradiční voliče sociální demokracie. Proto se snaží provádět lidovou politiku. Podle Schustera je to ale dlouhodobě neudržitelné.

Vláda s FDP nebude jednoduchá

Reformní úsilí Merkelové nebudou limitovat pouze zemské volby v Severním Porýní. Kolotoč voleb nižšího řádu (1-2 do roka), který je součástí německé politiky, může kdykoli oslabit pozici vládní koalice ve Spolkové radě, kam jednotlivé země delegují své zástupce.

Budoucí německou kancléřku podle Schustera nečeká s FDP lehčí vládnutí. Liberálové, kteří byli deset let v opozici budou Merkelovou tlačit k reformám, které nebudou populární. Jejich hlavní volební prioritou je snižování daní.

Vládnutí kancléřce asi neulehčí ani opoziční SPD, jejíž poslanecký klub je po volbách mnohem levicovější. Řada poslanců má „kořeny“ v generaci západoevropské levice z roku 1968, naopak hodně umírněných již nekandidovalo. Ve straně oslabila křídla podporující dříve Schrödera i národní křídlo SPD, kterému se nelíbí přílišné lpění na sociálním státu.

Úspěch menších stran

Zářijový výsledek voleb potvrdil trend, který ukazuje série posledních zemských voleb. Tradiční všelidové strany CDU a SPD oslabují a ztrácejí některé skupiny voličů. Ty získávají liberální FDP, Zelení nebo krajně levicová Die Linke (Levice). Všechny tři strany v září překročily 10 procent.

Německý politický systém se postupně přechází k modelu pěti relevantních politických stran. To vytváří nové možnosti pro koalice – např. předvolební úvahy o kolaci SPD, Zelených a Levice.

Historický neúspěch SPD zatím není nutné přeceňovat. Pokud ale její propad bude pokračovat, změní to síly na německé levici. Již nyní se objevují úvahy o spojení SDP a Levice ve střednědobém horizontu. V posledních volbách dostala „účet“ hlavně sociální demokracie, podle Schustera ale podobný propad může potkat i CDU/CSU.

Autor: Euroskop, Petr Zenkner

Sdílet tento příspěvek