NATO musí zefektivnit svůj obranný trh


Hana Chuka, EUROSKOP, 12. listopadu 2009

Na tom se v pátek 6. listopadu shodli účastníci posledního panelu konference Západ v 21. století, věnovanému tématu Sbližování bezpečnostních strategií EU a USA. V Lichtenštejnském paláci pod taktovkou Jiřího Schneidera z Prague Security Studies Institute diskutovali senátor Alexandr Vondra, náměstek generálního tajemníka NATO pro obrannou politiku a plánování Jiří Šedivý a Clara O’Donnell z londýnského think-tanku Centre for European Reform.

Vondra: Současné obranné plánování nereflektuje rozšíření NATO

V úvodu panelu promluvil senátor Alexandr Vondra, který kdysi ve funkci náměstka ministra zahraničních věcí zahajoval rozhovory o českém přistoupení k NATO. Ve svém vstupu připomněl základní ideologické a ideografické funkce aliance, tedy ochranu západní demokracie a Evropy před sebou samou i záruku americké přítomnosti a připomněl, že „zlatá éra NATO“ v 90. letech, do které spadá i jeho rozšíření, byla z velké části možná pouze díky tehdejšímu oslabení Ruska, jehož současné zotavení spolu s omezením americké síly fungování aliance značně komplikuje.

Senátor v narážce na současný trend „otevřenosti“ hlavně americké diplomacie uvedl, že i Evropa by měla přejít od izolacionismu ke globálnímu pojetí zahraniční politiky a v tomto prostoru v rámci aliance demonstrovat svou sílu, aby mohla snáze čelit jak provokacím ze strany Ruska, tak nových velmocí, především Číny a Indie. Zdůraznil však, že globální úspěšnost je do značné míry podmíněna politickou vůlí, rekonfigurací situace v terénu a novým strategickým obranným plánováním, které vezme v potaz minulá rozšíření aliance.

** EDS NOTE : NUDITY ** A peaceful anti-NATO activists dressed as a clown faces riot police officers blocking the access to a bridge in downtown Strasbourg, eastern France, Saturday April 4, 2009, during NATO's 60th-anniversary summit. Police held back protesters with tear gas and detained two dozen people in a pre-dawn clash before a summit of leaders of 28 NATO nations Saturday on the French-German border. The inscription reads

Mírová aktivistika vystrkuje zadek na policisty blokující přístup k místu konání summitu NATO ve Štrasburgu 4. dubna 2009, který se sešel na francouzsko-německých hranicích u příležitosti 60. výročí založení Aliance. Alianční zkratka na dámském zadku má francouzský tvar. Foto čtk

Šedivý: Jsme svědky marginalizace obranné politiky, nikoli však jejího úpadku

Nejvýše postavený Čech v Severoatlantské organizaci ve svém výstupu upozornil, že v současnosti hojně probíraná marginalizace západní obranné politiky neznamená její úpadek a z pozice zasvěcence uvedl, že momentálně dochází k formulaci její nové strategické koncepce. Náměstek generálního tajemníka aliance upřesnil, že ta zahrnuje diskuzi o podstatě a smyslu aliance, reflexi jejích základních hodnot a definici cílů na další deset let, což odůvodnil značně nepředvídatelnou budoucností mezinárodní politiky, která po konci studené války vylučuje delší plánovací intervaly.

Pokud jde o kritiku obranné politiky, Šedivý se zaměřil zejména na problém součinnosti jednotlivých systémů členů aliance. Vyzdvihl přitom operaci v Afghánistánu, která dokázala centralizovat do té doby pouze národní logistická nařízení. Výsledek této války rovněž označil jako klíčový pro kredibilitu Severoatlantské aliance.

O’Donnell: Integrace evropského obranného trhu je nezbytná

Konferenci uzavřela Clara O’Donnell, která NATO nabádala zejména k vytvoření otevřeného a integrovaného obranného trhu, který označila za základní nezbytnost každého koaličního boje. Zaměřila se zejména na jeho fragmentaci, když uvedla, že zatímco Spojené státy operují se sedmadvaceti obrannými programy, na evropské úrovni aliance jich současně funguje téměř sto. Varovala rovněž před zbytečnými autorizacemi v rámci evropského obranného trhu, kdy nejpřísnější kontrole podléhají i rutinní objednávky náhradních dílů, jejichž dodání se tak mnohdy protahuje na dlouhé měsíce, což je na úrovni aliančních partnerů absurdní.

Autor: Hana Chuka, EUROSKOP

Sdílet tento příspěvek