Jerzy Buzek: Krize bude do roka vyřešena


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 11. května 2010

Euroskop se zúčastnil víkendového brífinku předsedy Evropského parlamentu s českými novináři. Jerzy Buzek přijel do Čech na zasedání rozšířeného předsednictva Evropské lidové strany. V rozhovoru zdůraznil potřebu solidarity Evropy s Řeckem a vyjádřil se k roli Evropského parlamentu v nové podobě zahraniční politiky EU po přijetí Lisabonské smlouvy.

Evropský parlament se dostal do pozornosti médií, když protestoval proti návrhu baronky Ashtonové na podobu nové diplomatické služby EU. Její vytvoření je hlavní prioritou Vysoké představitelky pro zahraniční politiku a jedna z nejvýraznějších změn po „Lisabonu“. Rada ministrů již s návrhem Ashtonové souhlasila, Evropský parlament bude schvalovat až závěrečná finanční ustanovení.

Komunitární nebo mezivládní zahraniční politika?

„Současný mezivládní způsob řešení zahraniční politiky nefunguje dobře. Nemáme společnou zahraniční politiku. Po Lisabonské smlouvě jsme mnohem více spojeni a komunitární metoda, za kterou je Evropský parlament spolu s Komisí zodpovědný, musí být posílena. Je to nejdůležitější zodpovědnost Evropského parlamentu,“ řekl Buzek.

Rada ministrů a členské státy na jedné straně a štrasburský parlament s Komisí na druhé straně bojují o podobu zahraniční politiky EU. Členské státy upřednostňují mezivládní přístup, parlament požaduje posílení komunitárního modelu zahraniční politiky. Dosud spadá větší část zahraniční politiky do oblasti spolupráce vlád členských států a část jako například rozvojová spolupráce nebo obchodní vztahy do komunitárních pravomocí Komise.

Europarlament podle Buzka spoluzodpovídá za rozjezd diplomatické služby. Její budoucí fungování má být ale spojeno s Evropskou komisí. „Až bude nová diplomatická služba vytvořena, bude za ni mít Evropský parlament pouze politickou zodpovědnost,“ řekl Buzek.

Řecko: Rozumím oběma stranám..

Předseda Evropského parlamentu zdůraznil vážnost rozpočtové krize v Řecku. „Nikdy předtím jsme takovou krizi nezažili… Musíme na ní reagovat velmi rychle a razantně.“ Za nejhorší možný scénář považuje zasažení dalších evropských zemí. Ten však podle něj není pravděpodobný.

„Rozhodnutí pomoci Řecku je o dva měsíce zpožděné. Stejné rozhodnutí v březnu by celou krizi okamžitě zastavilo,“ kritizoval pomalou reakci Evropy. „Nyní je nejdůležitější důvěra v eurozóně. Věřím, že krize bude vyřešena během jednoho roku.“

Buzek poukázal na nutnost solidarity s Řeky v probíhající krizi. „Řecká vláda i protestující občané jsou v obtížné situaci. Sám jsem zažil obojí. Před deseti lety jsem byl premiérem zodpovědným za chod země a před 25 lety jsem byl aktivistou odborů. Rozumím oběma stranám.“

Šéf europarlamentu vyzdvihnul skutečnost, že eurozóna Řecku peníze nedává, ale půjčuje. „Neplatíme to. Poskytneme jim peníze, které dostaneme za několik let zpět. Musíme se chovat zodpovědně a solidárně. Solidarita je důležitou hodnotou naší civilizace a Evropské unie. Řekové budou muset platit úroky mezi čtyřmi až pěti procenty. Pokud dáte peníze do banky, je to stejné a navíc dostanete úroky pouze dvě nebo tři procenta.“

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek