Potřebuje česká ústava změnu?


Mariana Pítrová, Euroskop, 21. května 2010

V prostorách vysoké školy CEVRO Institut se v úterý odpoledne sešla rozmanitá společnost. Skupina ústavních expertů na jedné straně a zástupců politických stran na druhé řešila možné změny české ústavy.

Experti na prvním místě

Na začátku vystoupil Dušan Hendrych, který stál u zrodu první české ústavy. „Nemyslím si, že dvacet let je relevantní čas na změnu zákona, kterým ústava je,“ řekl a v této souvislosti zmínil například Spojené státy a požehnaný věk jejich nejvyššího zákona. I přesto vidí zastánce současné ústavy možnost její novely. Ta byla podle neměla politický dosah, ale spíš technický, který by spočíval v tom, že by nemohla být vyslovena nedůvěra vládě ve chvíli, kdy na politické scéně neexistuje nikdo, kdo by její povinnosti převzal.

Odvážnější byl politolog Michal Klíma, který vyslovil názor, že součástí ústavy by se měl stát i článek zahrnující pravidla sestavování státních rozpočtů tak, aby bylo zabráněno stále se zvětšujícímu zadlužování.. Ve svém vystoupení představil i tzv. politicky neutrální balík ústavních změn, který zahrnuje kromě výše zmíněného nápadu i návrh na usnadnění rozpuštění Sněmovny či klouzavý poslanecký mandát.

„Ústava není ničím úplně rozhodujícím,“ apeloval na zúčastněné politolog Miroslav Novák. Jedním z bodů, který by stál v tomto zákoně za změnu, je podle něj vyslovení důvěry vládě sněmovnou, které označil za hloupost.

Závěrem promluvil za expertní panel Jan Kysela z pražské Právnické fakulty, jenž byl v otázce nové ústavy zdrženlivý. „Skoro bych řekl, že je lepší s ní žít, než přemýšlet o tom, jaká by mohla být,“ řekl Kysela. Na druhou stranu však přiznal, že by uvítal účelné posílení pozice vlády.

Polický mítink zdarma

Strany, které do sněmovních voleb odpočítávají poslední dny, vyslaly na konference zástupce z řad svých odborníků na právní problematiku. Blízkost voleb se projevila i na jejich projevu, který spíš než konferenci připomínal volební studio.

Šest mužů a jediná žena se shodli na jediném – na přímé volbě prezidenta. Návrhy na změnu nejsilnější právní normy byly různé. Josef Baxa přiznal, že Strana práv občanů je v otázce obnovení ústavy radikální, protože doufá, že extrémní kroky by mohly vést ke zklidnění situace. Konkrétním návrhem Zemanovců je například zavedení jednokomorového parlamentu.

Baxovým opakem byl Marek Benda z ODS, podle kterého změna není potřeba. Jedinou oblastí, o které by se dalo v ústavě uvažovat do budoucna jinak, je vláda, jejíž současnou efektivitu považuje Benda za zoufale nízkou a její mandát by měl být posílen.

Na zástupce nejsilnější pravicové strany navázal František Korbel ze Strany zelených: „Změna ústavy není otázkou života a smrti, ale spíš otázkou širšího konsensu,“ uvedl. Přesto přišel s řadou návrhů, které by chtěli Zelení do možné nové ústavy přinést. Od změny počtu poslanců přes omezení jejich imunity se ve výčtu dostal i k návrhu na změnu správy soudnictví, který odkazoval na dřívější iniciativu nedávno zesnulého ombudsmana Otakara Motejla.

Zájem lidí především

Karolina Peak z Věcí Veřejných (VV) odhodlaně prohlásila, že její strana nechce z Ústavy dělal trhací kalendář. Konkrétní změny však dvojka pražské kandidátky VV nezmínila a nesměle vyjmenovala velké okruhy jako soudnictví a rozpočet, které by si podle ní zasloužily změnu, a to především v souvislosti s dopadem takových témat na občany.

„Změna není akutní ani aktuální, naše ústava je dobrá,“ řekl Jiří Stodůlka z KDU – ČSL. Jiří Vyvadil z ČSSD byl daleko průraznější . Úvodem kritizoval návrhy politologa Michala Klímy a Karoliny Peak, kteří podle něj neznají realitu. „Domnívám se, že čas od času je potřeba svěřit budoucnost lidem,“ řekl Vyvadil a poukázal tak na problematiku obecného referenda přímé volby prezidenta, kterou jeho strana také prosazuje.

Ústava si ještě počká

Ačkoliv přišli politici z řadou návrhů, které by chtěli do případné nové ústavy promítnout, shodli se na tom, že aktuálním tématem její změna zatím není. Souhlasili s nimi i právní experti, kteří však všechny vystupující strany kritizovali za návrh přímé volby prezidenta.

Programy většiny kandidujících stran sice volají po radikálních opatřeních, na změny vyžadující nové zpracování ústavy si ale Česká republika ještě počká. Od slibů k realizaci totiž vede na současné politické scéně ještě dlouhá cesta.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek