Stát má ekonomiku regulovat, nikoli řídit


Hana Chuka, EUROSKOP, 24. května 2010

Rozvoj průmyslu, dopravy a zdravotnictví se staly hlavními tématy konference EURO Municipal v Plzni, kterou 19. května uspořádal týdeník EURO pod záštitou Úřadu vlády ČR. Na akci, kterou mediálně podpořil portál Euroskop, vystoupili mimo jiné ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský, náměstek ministra pro evropské záležitosti Michal Sedláček a hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová.

Tošovský: Zbavme se byrokratické zátěže

Současný šéf MPO ve svém výstupu na úvod připomněl první výročí hospodářské krize a v této souvislosti zdůraznil limitovanou úlohu svého resortu, přičemž uvedl, že hlavní tíha recese spočívá na českých podnikatelích. Roli ministerstva dále upřesnil, když připomněl, že jeho rolí není hospodářství řídit, ale připravit podmínky usnadňující podnikání. Tošovský jako další úkol svého současného působení uvedl odstranění byrokratické a technické zátěže, kam zařadil například případ šrotovného, které označil za politiku minulosti. V celostátním ohledu ministr vyzdvihl potřebu jasné ekonomické koncepce a vzhledem k vývozní povaze českého hospodářství i nutnost efektivní exportní strategie.

Emmerová: České zdravotnictví je dlouhodobě nemocné

Bývalá ministrině zdravotnictví se ve svém příspěvku soustředila především nejnaléhavější problémy tohoto resortu, které z pozice lékařky vysvětlila přítomným pomocí resortního chorobopisu. Jako anamnézu problému určila nedostatek reforem a změnu financování VZP, kde označila zejména liberalizaci zdravotního pojištění za velmi nešťastný tah, který ovšem neznamenal konec původního „socialistického“ systému. Jako další problém jmenovala masivní navýšení objemu léčiv, který označila za přehnaný, přičemž neopomněla ani negativní vliv zahraničních farmaceutických firem na český lékárnický průmysl. Na závěr svého výstupu jmenovala Emmerová dostupnost, kvalitu a efektivitu jako tři základní atributy úspěšného zdravotnictví a uvedla, že české rezervy spočívají zejména v posledním případě.

Sedláček, Plzeň
Náměstek ministra pro evropské záležitosti Michal Sedláček (vpravo) hovoří na setkání EURO regional v Plzni (foto: Euroskop)

Sedláček: Evropa není dojná kráva

Náměstek ministra pro evropské záležitosti v rámci svého výstupu nabádal k větší efektivitě kohezní politiky, a to zejména v souvislosti s nižšími dotacemi v další finanční perspektivě po roce 2013. Sedláček varoval před vnímáním EU čistě jako penězovodu, když uvedl, že zatímco peníze z evropských fondů představují pouze dočasnou vatu státního rozpočtu, další ekonomické výhody členství, jakou jsou příležitosti k vývozu, spolupráci a účasti na zahraničních veřejných zakázkách, znamenají dlouhodobé investice, na které by se měla Česká republika koncentrovat. V této souvislosti upozornil na nutnost nejen účelného využití prostředků, ale také efektivnějších výběrových řízení.

V oblasti regionální politiky označil za klíčové financování dopravní infrastruktury a upozornil i na možnost jejího přímého financování z Evropské unie, což ilustroval na regionální případu železničního koridoru mezi Rokycany a Plzní. Sedláček se dále zaměřil na zaměstnanost, kde apeloval na vytváření pracovní síly odpovídající podnikatelské poptávce a označil za skandální případy, kdy firmám z důvodu nedostatku kvalifikovaných pracovníků nezbývá, než suplovat státní vzdělávací soustavu.

Jiří Kaňák: PPP má budoucnost

Konferenci uzavřel ředitel odboru veřejného a komunálního sektoru PPF banky, který se zaměřil na problematiku a výhody programů public-private partnership, zaměřených na spolupráci státního a soukromého sektoru. Zmínil především český trend malých PPP projektů, které se nejvíce uplatňují v oblasti sociálních služeb. Situaci v ČR srovnal se zahraničím, kde se program prosazuje především v odvětvích zdravotnictví a dopravy, což ilustroval na příkladu Velké Británie.

Autor: Hana Chuka, Euroskop

Sdílet tento příspěvek