Ostrava, město bez korupce


Hana Chuka, Euroskop, 9. června 2010

Téma korupce a především pak její prevence se staly hlavními tématy další ze série konferencí EURO Regional, která se dnes konala v Ostravě. Akci uspořádal týdeník EURO pod záštitou Úřadu vlády ČR a s mediálním partnerstvím portálu Euroskop.cz. V panelu pod taktovkou Jakuba Železného vystoupili mimo jiné ministr vnitra Martin Pecina, primátor pořádajícího města Petr Kajnar a Jan Světlík, který byl coby generální ředitel skupiny Vítkovice Machinery Group zároveň i hostitelem celé akce.

Setkání předních manažerů a státních činitelů zahájil Martin Pecina, který se zaměřil především na nedávné odmítnutí jím navrženého antikorupčního balíčku. Na něho navázal primátor Petr Kajnar, který ve svém výstupu ocenil přední umístění Ostravy, coby města s nejnižším výskytem korupce. I přes tuto skutečnost si ale postěžoval na problémy s financováním jeho provozu, ve kterém raději než na fondy z Prahy spoléhá na místní zdroje.

Ostrava hraje s otevřenými kartami. Na snímku zleva ministr vnitra Martin Pecina, moderátor setkání Jakub Železný a šéfredaktor týdeníku EURO István Lékó (foto: Euroskop)

Jako další z panelistů vystoupil auditor Petr Škoda, partner spolupořádající společnosti KPMG. Ze své praxe upozornil především na metodu whistle-blowing, nebo-li anonymního upozornění na porušení standardů, kterým je možno varovat auditní výbory. V závěru konference pohovořil i advokát Pavel Říha z místní pobočky kanceláře Havel & Holásek, který ve své prezentaci zmínil především fakt, že legislativní aktivita v boji proti korupci je soustředěna převážně na veřejné zakázky a dochází tak k opomíjení dalších korupčních oblastí. V případě podobných tenderů pak zdůraznil nutnost zpřístupnění zakázek co nejširšímu okruhu zájemců.

Autor: Hana Chuka, Euroskop

Sdílet tento příspěvek