Český boj s korupčními mlýny


Hana Chuka, EUROSKOP, 24. června 2010

Ondráčka: Volby přeoraly české korupční hřiště

Šéf TI zahájil diskuzi prohlášením, že Češi mají s korupcí buďto nulovou, nebo naopak každodenní zkušenost. Upozornil také, že domácí úplatkářské pole bylo v důsledku voleb do poslanecké sněmovny řádně přeoráno. Narážel zejména na fakt, že protikorupční lístek zafungoval jako univerzální předvolební slib a z dvou set poslanců nakonec vzešlo sto patnáct nových tváří. Svého prostoru dále využil pro prezentaci opatření, která by se podle něj měla dostat do vládní protikorupční strategie.

Ondráčka na prvním místě jmenoval změnu institucionálního přístupu, kde by v ideálním případě měli nést odpovědnost za korupci přímo představitelé vlády, minimálně na úrovni protikorupční rady při Strakově akademii. Dále apeloval na změnu zákona státní služby, která by vedla ke stabilizaci, institucionalizaci a odpolitizování úřadů. Podotkl, že taková změna legislativy by v neposlední řadě rovněž pomohla zvýšit sebevědomí úředníků, oproštěných od vleku politické reprezentace. Ředitel TI dále odsoudil roli vyšetřovacích orgánů a justice, když kritizoval jejich chybějící odbornost, nedostatečnou dravost i omezené pole působnosti, ve kterém se zaměřují pouze na „malé ryby“, zatímco okázale ignorují potenciálně velké kauzy.

konference OCAS

Konference OCAS a TI, zleva Ondřej Kundra, David Ondráčka a Lukáš Sedláček, foto Euroskop

Dvořáková: Chybí tu veřejné a mediální tlaky

Předsedkyně České akreditační komise v úvodu svého vystoupení přiznala, že korupci ve velké řadě případů stíhat nelze, čímž argumentovala především za změnu současného právního rámce. Zde odsoudila likvidaci finanční policie a zdůraznila nutnost projít všechny dostupné mechanismy a odhalit možné zákonné normy. Dvořáková dále zdůraznila roli tlaku veřejnosti a médií, která podle ní v současné době rozhodně nedostávají roli „hlídacího psa demokracie“. Politoložka rovněž připomněla nutnost rozlišování mezi pseudopřípady a vážnými korupčními kauzami, kde apelovala zejména na dokončení jejich vyšetřování.

Kundra: Boj s úplatky je volební tahák, ne skutečná priorita

Redaktor domácí rubriky týdeníku Respekt vyjádřil skepsi nad nenadálým protikorupčním odhodlání které, jakoby náhodou, přesně koresponduje s termínem nedávných parlamentních voleb. Poukázal tak na rozdíl mezi volební a programovou rétorikou politických partají, kdy ve druhém případě neúplatných tvrzení výrazně ubylo. Kundra dále kritizoval dlouhodobé selhání základních protikorupčních mechanismů, zejména policie, Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a státního zastupitelstva. V případě státní správy vyjádřil souhlas s Ondráčkou, když poukázal na neefektivní „střídání stráží“, při kterém se s každým ministrem spravedlnosti obměňuje i šéf protikorupční policie. Kundra ale nezůstal jen u kritiky a jako řešení nabídl prodloužení mandátů šéfa protikorupční policie a státního zástupce, které by překračovaly zmocnění vlády.

Autor: Hana Chuka, Euroskop

Sdílet tento příspěvek