500 miliard za Temelín a Dukovany?


Petr Zenkner, EUROSKOP, 24. června 2010

Kdo vyhraje největší tendr o kterém rozhodne budoucí vláda? O zakázku na dostavbu dvou reaktorů v jaderné elektrárně Temelín a reaktoru v Dukovanech soupeří francouzská Areva, americký Westinghouse a konsorcium pod vedením ruského Atomstroje, kam patří i podnik Škoda Jaderné strojírenství. Všichni zájemci se představili na debatě v hotelu Marriott, kterou v úterý 22. června uspořádal týdeník Ekonom.

Šest bloků v Temelíně a Dukovanech v současnosti kryje třetinu výroby elektrické energie v České republice. Podle Aleše Johna z Ústavu jaderného výzkumu Řež zůstanou tyto dvě lokality i v dalších desetiletích jedinými „jadernými“ místy v ČR – Blahutovice na severní Moravě nebo Tetov v Pardubickém kraji nemají potřebnou infrastrukturu, což zvyšuje již tak obrovské náklady.


500 miliard je moc !

Některé odhady předpokládají, že jaderná zakázka může dosáhnout hodnoty až 500 miliard korun. V pondělí jmenovaný zmocněnec pro temelínský tendr a současný vyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška ale považuje debatu o ceně za předčasnou. Podle Radka Škody z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT může jeden reaktor stát mezi 50 – 150 miliardami. „Dopracovat se k částce 500 miliard, to bych viděl velmi nerad,“ řekl Škoda k plánované výstavbě tří reaktorů.

Podle ředitele divize ČEZu pro investice Petra Bodnára je cílem společnosti postavit nové reaktory „bezpečně, za přijatelných ekonomických podmínek a včas.“ ČEZ má již hotovou řadu potřebných analýz a povolení, jako např. studii proveditelnosti, analýzu zapojení do sítě provozované Českou přenosovou soustavou. Zadávací dokumentaci elektrárenský gigant publikuje koncem roku 2010. „Půjde-li vše dobře, může být návrh smlouvy dokončen v březnu 2012,“ odhadl Bodnár.

Dukovany
Nejstarší jadernou elektrárnou v České republice jsou Dukovany. ČEZ zde plánuje dostavět další reaktor. (zdroj: ČEZ)


Bartuška nechce místo v ČEZu

Při podobných tendrech je samozřejmostí silná role státu, i v případě, že jde o soukromý podnik (např. nedávný tendr ve Velké Británii). V České republice má stát navíc v ČEZu, který Temelín a Dukovany provozuje, majoritu. Nový zmocněnec vidí svoji roli jako informátora vlády, která nakonec rozhodne. Bartuška nechce přímo zasahovat do rozhodování ČEZu v přípravě smluv na tendr.

Českou prioritou je podle něj převzetí kompletního know-how od dodavatele. „Musíme elektrárnu nejen mít, ale vědět co se v ní děje,“ řekl Bartuška. Podle něj česká ekonomika potřebuje špičkový technologický obor, který bude v příštích dvaceti letech její páteří.

Zmocněnec pro temelínský tendr se před svým jmenováním sešel se zástupci všech tří stran rodící se vládní koalice, jeho jmenování podpořila i sociální demokracie. Podle Bartušky byl jaderný tendr vyjmut z politických bojů. Bartuška zdůraznil, že nemá v zakázce na dostavbu reaktorů žádné osobní zájmy, neusiluje o místo v ČEZu a není možné ho koupit. V narážce na svůj obezřetný vztah k posilování ruského vlivu v českých strategických odvětvích uvedl, že „nehodlá házet klacky pod nohy“ žádnému se zájemců.

Bezpředsudečnost českého státu zdůraznil i jeden účastníků závěrečné diskuse. Podle něj v tuto chvíli pochází 100 procent jaderného paliva z Ruska a snaha o diverzifikaci je tedy logická. Pokud by měla Česká republika vůči Rusku předsudky, těžko by dovolila účast Atomstroje v tendru, dodal.

Temelín - řízení
Řídící středisko v jaderné elektrárně Temelín (zdroj: ČEZ)

Živá voda pro český průmysl?

Kromě ceny a technologických znalostí je hlavním kritériem u jaderné zakázky garance bezpečnosti. Po bezpečnostní stránce a otázce vlivu na životní prostředí jsou všechny tři typy reaktorů srovnatelné. „Všechny splňují požadavky, které odrážejí světovou praxi,“ řekla Dana Drábová ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. „Každý má své silné a slabé stránky, ale všechny jsou licencovatelné,“ dodala.

Dostavba reaktorů v Temelíně a Dukovanech vyvolává očekávání českého průmyslu, který se bude podílet na dodávkách, ať už tendr vyhraje kdokoli. Spolupráci a jadernou „tradici“ vyzdvihl hlavně zástupce ruského investora Roman Zdebor ze Škody Jaderné strojírenství. Podle Anderse Jacksona z Westinghousu může podíl českých firem dosáhnout asi 70 procent. Podobně se vyjádřila také představitelka Arevy Marion Horstmann.

Bartuška nadšení krotil. „Slibem nezarmoutíš,“ komentoval výroky třech zájemců o tendr. Očekává, že jednání před vyhlášením vítěze i potom budou velmi tvrdá. České firmy také podle něj nemusí být schopny požadavky investorů na dodávky splnit. Poslední reaktor byl totiž v ČR postaven před šestnácti lety.

Jaderná zakázka ovlivní českou energetiku na dlouhá desetiletí, protože životnost reaktorů je 60 let. Ať už ale vyhraje tendr na dostavbu Temelína a Dukovan kdokoli, Česká republika má opět téma, kterým se stává zajímavým pro svět.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek