Nová kniha o střední Evropě

09.12.2010
Petr Zenkner, Euroskop, 9. prosince 2010

Necelý měsíc před začátkem maďarského předsednictví představil šéf zahraničního zpravodajství Hospodářských novin Martin Ehl v Ústavu mezinárodních vztahů svou knihu o střední Evropě. Soubor reportáží, fejetonů, komentářů a analýz s názvem „Třetí dekáda“ a podtitulem „o životě, politice a lidech mezi Bruselem a Gazpromem“, vydalo nakladatelství 65.pole.

V debatě politolog Ladislav Cabada ocenil osobní prožitek autora zasazený do mikropříběhů, které vycházejí z přímého pozorování a komunikace. Podle Cabady dobře ukazují, že střední Evropa už neodpovídá konceptu Attily Ágha ze začátku 90.let, který viděl postkomunistické státy jako jeden celek. Ehl v knize dokázal rozdělení na Pobaltí, postrakousko-uherskou střední Evropu a Balkán popsat a zobecnit (např. v přesazích do architektury a kuchyně) a také spojit „novinařinu s analýzou“.

Ojedinělé dvacetiletí

Martin Ehl v představení knihy zdůraznil, že posledních dvacet let moderních dějin tohoto regionu bylo unikátních, protože se mohl rozvíjet bez vnějších intervencí a světových válek. Proto lidé mezi Baltem a Jadranem prožívají „nikdy nepoznanou nudu demokracie, stability a prosperity,“ píše Ehl v jedné z kapitol. Podle Ehla střední Evropě chybí podobná vize jako bylo směřování do EU a NATO – „cesta na západ“ v podobě plnění Kodaňských kritérií totiž region pozitivně změnila.

Dunaj versus Visegrad

Slavnostní křest knihy proběhl v den, kdy Evropská komise představila Dunajskou strategii, která bude i jednou z priorit maďarského předsednictví. Podle autora knihy může být platformou pro vtažení Srbska do Evropy, nesmí se ale „zvrhnout“ v novou evropskou politiku řízenou z Bruselu. Konkurenci a hrozbu pro Visegrád v ní Ehl do budoucna nevidí. Naopak Cabada to nevylučuje, pokud se hlavním tahounem stane Maďarsko a Rakousko, které má vlastní středoevropskou politiku a jehož podniky v 90. letech na Balkáně mohutně investovaly.

Tři knihy o střední Evropě

Ehlova kniha není v poslední době ojedinělá. Nakladatelství CDK vydalo knihu polského historika Andreje Nowaka „Impérium a ti druzí. Rusko, Polsko a moderní dějiny východní Evropy„, energetické pronikání Ruska do regionu sleduje Anita Orbanová v knize „Moc, energie a nový ruský imperialismus“ od nakladatelství Argo. Kniha „Třetí dekáda. O životě, politice a lidech mezi Bruselem a Gazpromem“ tuto středoevropskou podzimní knižní „žeň“ završuje.

Nakladatelství 65.pole (zde je možné knihu on-line koupit)

Facebooková stránka knihy

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek