Kam směřuje moderní levice?


Magda Nemkyová, 13. prosince 2010, psáno pro Euroskop

Je moderní levice pouze marketingový tah? Tak znělo téma debaty, kterou ve středu 8. prosince uspořádali studenti Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Projekt Masarykových debat si klade za cíl vnést do českého prostředí nový formát diskuze, takzvané oxfordské debaty.

Tezi „moderní levice je pouze marketingový tah“ obhajoval bývalý ředitel Občanského institutu Michal Semín spolu se slovenským konzervativním politologem Tomášem Zálešákem, zatímco argumenty proti vznášeli šéfredaktor Deníku Referendum a bývalý člen Strany zelených Jakub Patočka s aktivistou a filozofem Martinem Škabrahou.

Moderní levice a instituce

Debatu ovládla dvě hlavní témata. Prvním byla otázka reprezentace nové levice, tedy zda ji zastupují politici typu Tonyho Blaira a Baracka Obamy nebo radikální aktivisté bojující v ulicích proti kapitalistickému systému. Podle zastánců teze se tyto dva proudy navzájem míjejí, ale jejich oponenti za novou levici považují právě její radikální křídlo.

Nespornější byla otázka, jak chce tato levice prosazovat své zájmy. Tomáš Zálešák zastával názor, že aktivisté nemají šanci systém ovlivnit, protože nevěří v instituce a přinášejí teorie, které jsou v politické praxi nepoužitelné. Pokud by se stali součástí establishmentu, museli by rezignovat na své základní hodnotové postoje. Změna se v takovém světle jeví jako nereálná a sliby levice jako prázdný a falešný marketingový trik.

Jakub Patočka proti této tezi oponoval. Nová levice má zájem vstupovat do politické hry a ví, jak své cíle prosazovat. Ve svém jednání je proto opravdová. Jejím problémem je však podle něho fakt, že se jí zatím nedaří se v institucích prosadit.

účastnice prvomájové demonstrace - proti rasismu, Le Penovi atd.
Účastnice prvomájové demonstrace v Paříži (ilustrační foto, čtk)

Wikileaks a levice

Druhým tématem se pak stala aktuální aféra zveřejnění tajných informací organizací WikiLeaks. Jádrem sporu bylo, zda tímto krokem levice ohrožuje diplomacii a jaké alternativy nabízí pro bezpečnost a boj proti terorismu ve světě, kde jsou veškeré informace přístupné prakticky každému.

Podnětem pro založení Masarykových debat byla nespokojenost studentů s kvalitou většiny debat v Česku. „Většina diskuzí probíhá hlavně jako ideologická masáž. Liberální instituce si zvou vlastní liberální řečníky, levicové organizace zase své levicové aktivisty. Nedochází k žádnému střetu myšlenek, takže relevance takových debat je prakticky nulová,“ vysvětlil jejich motivaci hlavní organizátor Ondřej Lunter.

Studenti se inspirovali oxfordskými debatami, které mají v anglosaském světě dlouhou tradici. V debatě se dva týmy odborníků snaží diváky přesvědčit o tom, zda platí či neplatí předem zadaná teze. Obě strany mají pro své argumenty vyhrazen stejný časový prostor, a aby debata diváka nenudila, střídají se tábory v krátkých časových intervalech. Na brněnskou debatu se přišlo podívat téměř dvě stě lidí, kteří jen podpořili snahu organizátorů v projektu pokračovat.

Záznam debaty je k dispozici na http://www.munimedia.cz/prispevek/je-moderni-levice-jen-marketingovy-tah-630/

Autor: Magda Nemkyová, studentka FSS MU, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek