Americký sen – Útěk ze staré Evropy?


Petr Zenkner, EUROSKOP, 22. února 2011

Pražský Goethe-Institut uspořádal konferenci na téma „Americký sen – Útěk ze staré Evropy?“, která se věnovala touhám, strachům a iluzím střední a východní Evropy ve vztahu k USA. Ke konferenci vyjde tématické číslo časopisu Osteuropa.

Pro Spojené státy mají hlavně Česko, Polsko a pobaltské státy „slabost“. Smyslem mezinárodní konference za účasti odborníků ze střední Evropy i USA bylo zamyslet se nad důvody, proč tomu tak je.

Páteční akci rozdělenou do čtyř panelů otevřel šéfredaktor revue Střední Evropa Rudolf Kučera vystoupením o americkém snu po roce 1918. První panel zmínil vliv imigrace z regionu, druhý sledoval kulturní vlivy mezi Evropou a Amerikou. Stranou nezůstal ani antiamerikanismus. Jeho „antitezi“ dobře charakterizuje bonmot bulharského politologa Ivana Krasteva, který v knize The Anti-American Century s jistou nadsázkou napsal, že vlády a elity ve východní Evropě zavedly své země do EU, protože členy unie na druhé straně Atlantiku být nemohly.

sochy prezidentů USA
Spojené státy se staly domovem milionů přistěhovalců ze střední a východní Evropy. Americký sen zůstává aktuální pro mnoho lidí i dnes (zdroj: reprofoto)

Americké 21.století ?

Podle profesova Philippa Gasserta si USA i nadále uchovají vliv na světové dění. Diskuse o konci americké hegemonie, jsou totiž hlavně vnitropolitické debaty, spojené s otázkou tzv. zániku Západu. „Americký sen ale žije z ohrožení, stejně jako diskuse o pádu udržují západní civilizaci při životě,“ zdůraznil ve třetím panelu.

Gassert postavil proti sobě koncept amerického století formulovaný novinářem Henrym Lucem – tedy demokratický internacionalismus a neokonzervativní koncept nového amerického století, který stavěl na hegemonii amerického národního státu a vojenské síle. „Tento koncept byl chybný a zkrachoval v Iráku,“ řekl.

Svět v roce 2050

Zakladatel politické nadace New America Foundation a politický komentátor Steven Hill se ve čtvrtém panelu zamyslel na možnou podobou světového pořádku v roce 2050. Autor knihy Evropský příslib: Proč je evropská cesta tou nejlepší nadějí v dobách nejistoty, byl kritický ke Spojeným státům i americkému snu, který je pro mnoho lidí i přes jejich snahu nedosažitelný. Evropský Američan hledal také paralelu mezi ranou americkou unií a dnešní EU. Podle Hilla bude 21. století multipolární a nebude v něm žádný hegemon. Na dialog kultur je prý nejlépe vybavená Evropská unie.

Konferenci symbolicky uzavřel další český politický komentátor Bohumil Doležal. Vyjádřil se kriticky k Hillovým paralelám mezi USA a EU. Podle něj v Evropě existuje dlouholetá tradice státností která evropskou integraci komplikuje více než spory mezi jednotlivými členy unie v 18. století. Zvláště ve střední Evropě šel vývoj opačným směrem, protože tu 150 let probíhal postupný rozpad habsburské monarchie. Ve střední Evropě i přes existenci Visegrádu stále existuje latentní napětí a dělení na vítězné a poražené státy (Trianonská smlouva, porážka Maďarska ve 2. světové válce – pozn. red.).

Podle Doležala je jedním z problémů Evropy i její psychologie, že „peníze se musejí napřed utratit než vydělat“, kterou ztělesňuje sociální stát. Doležal také s nadsázkou vyslovil svůj „čecháčkovský“ americký sen – zajímá ho jestli Američané pomohou Evropě, až jí Číňané budou chtít koupit a Arabové pozabíjet. Zdůraznil ale, že „kdo není schopen se bránit sám, ten si žádnou pomoc nezaslouží.“

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek