Stárnutí populace je větší demografické riziko než imigrace


Filip Tuček, 28. 2. 2012, psáno pro Euroskop

Konferenci „Imigrace, Integrace a sociální soudržnost“ uspořádala minulý týden asociace Evropské hodnoty. Podle profesora Davida Colemana povede stárnutí populace v Evropě a zvýšená porodnost jinde, k méně evropské Evropě. „Nejsou důležité početní změny, ale etnický vývoj,“ upozornil spoluzakladatel organizace Migration Watch.

Největší demografickou hrozbou není imigrace, ale stárnutí populace. „Nárůst populace nevyřeší problém stárnutí,“ řekl profesor demografie David Coleman z university v Oxfordu. Stárnutí neúměrně napíná sociální systémy a snižuje ekonomický růst. Pouhá migrace obyvatel tento problém nemůže vyřešit.

Tři výzvy integrace

Člen komise o migraci Rady Evropy David Little se zabýval lingvistickým aspektem integrace. Touto optikou vnímá tři základní výzvy – v prvé řadě schopnost imigrantů komunikovat v jazyce hostící země. Bez jeho znalosti je integrace přinejlepším částečná a omezená. Na druhou stranu mnozí imigranti namítají, jaký má smysl učit se jazyk, když s nimi nikdo nechce mluvit. Majoritní část společnosti by tedy měla být ochotna umožnit integraci, nikoliv ji stát v cestě.

Podle profesora Littlea z Dublinské university je třetí výzvou, zřejmě i nejtěžší, naučit se vnímat integraci jako dvousměrný proces. Domácí obyvatelé by měli být ochotni učit se základy jazyka početných skupin imigrantů, respektovat a v omezené míře i příjmat, jejich kulturu.

Konkrétní situaci v Německu analyzoval spoluzakladatel Německo-tureckého fóra Thomas Kufen. Zdůraznil, že imigrační politika musí být vytvářena „spolu s migranty, ne pro migranty.“ Základem úspěšné integrace je podle něj kvalitní vzdělávání. „Základem musí být ovládnutí jazyka, přijetí společných liberálních hodnot a repekt k vládě práva,“ řekl Kufen.

Proces integrace trvá dlouho

Podle Stanislava Broučka, který působí Etnologickém ústavu Akademie věd České republiky, je receptem na úspěšnou a úplnou integraci, nalezení modelu, kdy dochází k maximálnímu kontaktu s většinovou společností a zároveň udržení základů vlastní kultury. Brouček upozornil, že proces integrace není přirozený a trvá dlouho, rovněž záleží na schopnostech jedince. Vhodné podmínky soužití komunit musí být doprovázeny vůlí imigranta integrovat se. Tento rozpor je zřejmý na vietnamské komunitě v ČR. Politika státních orgánů cílí na integraci, zatímco příchozí na kvantitu a remitenci – podporu příbuzných ve Vietnamu.

Ředitelka Asociace pro migraci a integraci Magda Faltová na konferenci analyzovala dosavadní model integrace cizinců v České republice i novou koncepci vlády pro integraci cizinců – Společné soužití (2012), která míří na občany mimo EU. Podle Faltové strategie nenastavuje obecná, komplexní pravidla, pro všechny příchozí, což je její slabinou. Faltová souhlasila s tím, že tlak na dvousměrnost integrace je zásadní. Dodala však, že stát musí být garantem stálosti podmínek. Jistota motivuje k integraci a zároveň proces ulehčuje.

Autor: Filip Tuček

Filip Tuček http://www.filiptucek.com/


Evropské hodnoty
jsou nevládní proevropskou organizací. Za své cíle uvádí rozvoj občanské společnosti a zdravého tržního prostředí.

http://www.evropskehodnoty.cz/

Více informací o konferenci:

http://www.evropskehodnoty.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=87:imigrace-integrace-a-socialni-soudrnost-v-evrop&catid=13:konference&Itemid=46

Sdílet tento příspěvek