Pije Evropa z poloprázdné nebo poloplné sklenice?


Marie Bydžovská, Euroskop, 7.6. 2013

Ač si všichni uvědomují, že Evropa prochází zásadními problémy, pro některé komentátory je evropská sklenice poloprázdná, pro jiné poloplná. Tyto dva pohledy na evropský model ukázal panel věnovaný Evropě jako ekonomickému prostoru a globálnímu hráči konaný v rámci konference pořádané ve čtvrtek 6. června Knihovnou Václava Havla.

Mezi ty, kdo vidí Evropu s dostatkem tekutiny ve sklenici, patří ekonom Ivan Pilip. Evropský model se podle něj sice nachází v obtížném období, to však neznamená, že v mezinárodní konkurenci selhal. Srovnávání Evropské unie s jinými celky se věnoval i komentátor Jan Macháček. „Evropský projekt nikdy nebude srovnatelný s tím americkým. Je mnohem pestřejší, již kvůli množství různých jazyků,“ řekl.

Konference v Knihovně Václava Havla
Panelisté Lenka Zlámalová, Zdeněk Kudrna, Jan Macháček, Luboš Palata a Ivan Pilip. Panel „Evropa jako ekonomický prostor a globální hráč?“ moderoval Jiří Pehe (foto: Ondřej Němec, Knihovna Václava Havla)

Módní vlny odplují

Macháček varoval i před přílišným podléháním módním trendům. Zatímco na přelomu tisíciletí bylo Německo „nemocným mužem Evropy“, nyní se dává za vzor. Skandinávský model býval vysmívaný, v současnosti je opěvovaný. I razantní vzestup nových ekonomik jako Čína, Brazílie, Rusko a Indie by se mohl ukázat iluzí, upozornil komentátor Respektu.

„Evropa zaostává již 100 let, ale není to nic fatálního, žije se tady dobře,“ shrnul pocity z evropské krize ekonom Zdeněk Kudrna. Neevropské státy podle něj totiž pouze dlouhodobě dohánějí Evropu a v mnohém se inspirují jejím modelem. „Světový řád není hra s nulovým součtem, pokud jedna země získává, neznamená to, že jiná ztrácí,“ nabídl Kudrna další důvod, proč Evropané nemusí panikařit.

Nejslabší máte padáka?

Na straně těch, kdo vidí Evropu s vysychající sklenicí, byla komentátorka Lidových novin Lenka Zlámalová. Za nejslabší a nejkritičtější článek evropského hospodářství považuje Francii. Ostatní problémové země podle ní může společné úsilí zachránit, krize druhé největší ekonomiky eurozóny by ale pravděpodobně znamenala pro celou EU katastrofu.

Nejzajímavější pohled na Evropu podle Lenky Zlámalové paradoxně nabídli Američané – výzkumný institut Pew Research Center. Jejich výzkum veřejného mínění zpracovaný v analytické studii „Nemocný muž Evropy je EU“ názorně ukazuje rozdělení Evropy na optimistický Sever a pesimistický Jih.

Za nadějný okamžik, který by mohl symbolizovat obrat k lepšímu, analytička považuje současnou snahu EU koordinovat energetickou politiku a usilovat o nižší ceny energií pro domácnosti i firmy. Téma se stalo hlavním bodem květnového summitu, na kterém předseda Evropské komise přišel s šokujícím údajem, že Evropané platí za elektřinu o 37 procent více než Američané, což značně stěžuje postavení evropského průmyslu.

Podobně jako Zlámalová, i Luboš Palata, taktéž z Lidových novin, poukazoval na slabá místa současné Evropy. Oproti Zlámalové ale nevidí nejslabší článek řetězu ve Francii ani v jižní Evropě, ale v „nové Evropě“, tedy v zemích, které se staly členy EU až po roce 2004. Hlavním důvodem, proč je tento region nejvíce náchylný k dlouhodobé krizi, spočívá v „nepříliš povedené transformaci“, která způsobila značné morální ztráty a může postupně podkopat stabilitu demokratického systému.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek