Proč britský bulvár zajímá EU?


Marie Bydžovská, Euroskop, 14.4. 2014

Český a britský pohled na reformu EU nabídl tradiční evropský šálek, tentokrát pořádaný Úřadem vlády ve spolupráci s britskou ambasádou.

„Úspěch EU spočívá v tom, jak se dokáže adaptovat, to je součást její DNA. Věříme, že je toho schopná i v současnosti. Britové si myslí, že to v mnoha oblastech potřebuje,“ přiblížil představu Británie o budoucnosti EU ředitel sekce pro EU na ministerstvu zahraničí Tim Hemmings. Přitom je však pro Brity úspěch EU důležitý, už jen proto, že do ní směřuje více než polovina exportu.

Změna smluv?

Na pořadu dne by však neměla být změna zakládajících Smluv, domnívá se český státní tajemník pro EU Tomáš Prouza. „Debata o ní ve mně vzbuzuje obavy. Když si vzpomeneme na historii, tak vždy tato jednání vedla k tomu, že diskuze o intelektuálních konceptech vytlačovala zásadní otázky,“ řekl. Těmi jsou podle něj v současnosti především hospodářské záležitosti a konkurenceschopnost Evropy vůči dynamicky rostoucím celkům.

Britský šálek
V diskusi pořádané Eurocentrem Praha vystoupil státní tejemník pro EU Tomáš Prouza, ředitel sekce pro EU na ministerstvu zahraničí Tim Hemmings a novinář Jiří Hošek, který působí v Londýně. Úplně nalevo je britská velvyslankyně Jan Thompsonová (foto: Eurocentrum Praha)

Prouza připomněl zatím poslední jednání lídrů EU v březnu, kdy se věnovali podpoře průmyslu a klimatické politice po roce 2020. Zatímco první ze jmenovaných témat konkurenceschopnost EU posílí, druhé ji může oslabit, a proto je podle Prouzy nutné o něm vést důkladné debaty a analyzovat jeho možné negativní dopady. Pro ČR se jedná o zásadní otázky, vzhledem k tomu, že patříme mezi státy EU s nejvyšším podílem průmyslu.

Přesto však podle něj není možné zapomínat, že evropská integrace není jen ekonomický, ale i politický projekt. Osmadvacítka proto musí podporovat společné hodnoty a solidaritu, například v záležitostech jako řešení nezaměstnanosti mladých nebo v energetické bezpečnosti.

Volný pohyb osob

Tématem, v kterém se ČR a Británie plně neshodnou, je volný pohyb osob. Na britských ostrovech se jedná o citlivou otázku a současná vláda již dala najevo, že usiluje o změnu systému sociálních dávek pro imigranty.

„Pro Čechy je volný pohyb v rámci Evropské unie velmi důležitý. Podle průzkumů veřejného mínění to je hlavní věc, s kterou si Unii identifikují,“ upozornil Prouza na aktuální téma evropské debaty. „Jeho omezení by chápali velmi negativně, dodal.

Obavy z imigrace jsou nosným tématem předvolební kampaně lídra Strany za nezávislost Spojeného království (UKIP) Nigela Farage. Zpravodaj českého rozhlasu Jiří Hošek dokonce mluvil o „faktoru Farage“, který způsobil, že z evropské integrace se v Británii stala záležitost, která se pravidelně objevuje na předních stránkách bulvárních deníků. Podle Hemmingse se Faragovi podařilo pod značkou EU propojit dvě záležitosti důležité pro britské voliče, a to ekonomiku a imigraci. Samotná EU však podle něj není rozhodujícím volebním tématem.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek