5 mýtů o transatlantické obchodní dohodě


Marie Bydžovská, Euroskop, 3.11. 2014

Ačkoliv EU již vyjednala celou řadu obchodních dohod, žádná nevzbudila tolik pozornosti médií, jako transatlantická obchodní a investiční dohoda (TTIP). Spolu se zájmem veřejnosti se objevuje celé spektrum nejrůznějších mýtů, které o připravované smlouvě kolují. O nich mluvili čeští experti na setkání konaném na Zastoupení Evropské komise v ČR.


1. MÝTUS – Je to dosud nevídané monstrum

„Podobnou smlouvu, jakou připravuje EU s USA, již vyjednala dříve s Jižní Koreou, Peru, Kolumbií i dalšími obchodními partnery,“ upozornil na diskuzi na Zastoupení Evropské komise náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl. Nejedná se tedy o žádný nevídaný dokument, ale o zcela běžný instrument používaný v mezinárodním obchodě, jehož finální znění budou schvalovat mimo jiné parlamenty členských států.

2. MÝTUS – Jedná se o spiknutí vyjednávané za zavřenými dveřmi

Samotná jednání se konají za zavřenými dveřmi. Podobně ale probíhá většina vyjednávání, třeba i schůze vlády. Hlavní výstupy z jednání však jsou zveřejňovány a EU publikuje zásadní související dokumenty na internetu. Vedoucí Zastoupení EK Jan Michal poukázal na to, že Evropská unie se rozhodla dokonce k dosud k bezprecedentnímu kroku – zveřejnila svůj vyjednávací mandát.


3. MÝTUS – Omezí suverenitu států a sníží evropské standardy

Dohoda si neklade za cíl vytvořit transatlantický vnitřní trh. V Unii panuje shoda, že cílem dohody s USA není sjednotit standardy. Evropské normy, jako třeba v oblasti genetiky modifikovaných plodin či REACH v chemickém průmyslu, zůstanou nedotčeny.


4. MÝTUS – Prostřednictvím arbitráží budou korporace ovládat státy

Strašákem se stal mechanismus řešení sporů investor-stát, tzv. ISDS. Jedná se nicméně o standardní nástroj mezinárodních obchodních vztahů. Jenom EU a její členské státy uzavřely přibližně 1400 smluv, které jej obsahují.

„Z pohledu ČR je nutné uvést, že v této oblasti můžeme jedině získat, protože již od 90. let máme s USA uzavřenou smlouvu o ochraně investic, která tento mechanismus obsahuje,“ upozornil Bärtl. Podmínky jsou však nastaveny asymetricky ve prospěch amerických investorů a novým vyjednáváním ČR může získat výhodnější podmínky.


5. MÝTUS – Prospěje pouze nadnárodním gigantům

„Uzavření dohody by bylo nejpřínosnější pro malé a střední podniky, protože velké firmy si dokáží najít cestu, jak exportovat do Spojených států již nyní,“ řekl náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. Mnoho malých podniků se však kvůli celé řadě byrokratických a regulatorních překážek o vývoz do USA ani nepokouší.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek