Euractiv pořádal seminář k TTIP


Euroskop, 10.7. 2015

Zúčastnili jsme se semináře webu Euractiv.cz, který se věnoval Transatlantické smlouvě o partnerství (TTIP) mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Diskutovali zde například europoslanci Pavel Poc, Kateřina Konečná, Pavel Telička nebo poslankyně Helena Langšádlová.

Problém s arbitrážemi

O smlouvě TTIP se začalo jednat v červenci 2013. Jednou z hlavních kontroverzí je tzv. institut arbitráží (ISDS), který má řešit spory mezi státy a firmami.

Podle Pavla Poce jsou arbitráže problematické už ve smlouvě NAFTA, kdy s nimi má potíže jak Kanada, tak Mexiko. Poc také považuje za důležitý způsob chápání arbitráže u obchodní smlouvy mezi Kanadou a Evropskou unií (CETA).

„Pokud bude CETA schválená i s ISDS, tak ten výklad bude extenzivní“, řekl Poc.

Proti ISDS vystoupila Kateřina Konečná. Podle ní by se rovněž dohody podobné TTIPu měly primárně uzavírat v rámci Světové obchodní organizace, která zohledňuje i slabší hráče.

Názory pro TTIP

Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR přijetí TTIP podpořil. Připomněl, že na evropské straně existuje 20 milionů malých a středních podniků, zatímco na americké 12 milionů.

„Pokud TTIP nebude, tak je Evropa do 20 let na smetišti dějin“, připojil svůj názor Ladislav Novák ze Svazu chemického průmyslu.

Helena Langšádlové považuje TTIP za „mimořádně strategicky důležitý“, protože zvýší konkurenceschopnost, a tlak na kvalitu. „TTIP je ale příležitostí, nikoliv zárukou,“ řekla.

Jednou z výhod TTIP je podle Langšádlové i Teličky možnost lepšího energetického zabezpečení EU, protože by mohlo dojít k importu amerických surovin do Evropy.

Obavy z dopadů dohody

Strach z možných dopadů obchodní dohody existuje na obou stranách. „Zjednodušeně řečeno: EU se bojí chemických látek a USA má strach z choroboplodných zárodků“, řekl Poc.

Europoslanec považuje za problematický i přístup z americké strany, které se nechce vzdát pravidla „Buy American“, kdy výrobky v některých státech federace musí dodávat pouze americké firmy.

Pavel Telička uvedl, že by bylo dobré, aby měla EU přístup k americkým veřejným zakázkám, protože v současnosti jde o nerovnou situaci, kdy Evropská unie je pro americké zájemce o evropské veřejné zakázky otevřenější, než je tomu naopak.

Lucie Studničná z Českomoravské konfederace odborových svazů a z Hospodářského a sociálního výboru EU se obává „sociálního dumpingu“ a snižování standardů běžných v EU. Spojené státy podle ní mají velmi nízké standardy v oblasti podmínek pro zaměstnance.

TTIP vs. TTP

Spojené státy chtějí přednostně dojednat Transpacifické partnerství (TPP), řekla Langšádlová. Připomněla, že když se v minulosti USA obracely ekonomicky směrem ke státům Latinské Ameriky, nebylo to pro postavení EU výhodné.

Podle Poce pro USA není TTIP geopolitickou dohodou, ale záležitostí byznysovou. Nejdůvěryhodnější části studií o TTIPu se podle něj shodují v tom, že dopady smlouvy jsou nepředvídatelné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek