Letní škola energetické bezpečnosti očima Euroskopu


Petr Zenkner, Euroskop, 12.8. 2015

Zúčastnili jsme se Letní školy energetické bezpečnosti, kterou v Telči již počtvrté pořádala Fakulta sociálních studií Masarykovy university. Více než dvacet studentů, většinou ze zahraničí, mohlo začátkem srpna strávit týden pod vedením českých i zahraničních lektorů. Letošní ročník měl jako hlavní téma energetickou politiku EU v rámci globálního prostředí.


Euroskop na letní škole „pořídil“ rozhovory s českým velvyslancem pro energetickou bezpečnost Václavem Bartuškou a Jamesem Hendersonem z britského think-tanku Oxford Institute for Energy Studies.

Studenti z různých koutů světa nám odpověděli i na anketu o energetice. Bude zajímavé sledovat pohledy účastníků z Filipín, Spojených států nebo Ukrajiny na energetický mix České republiky, či jejich názory na klimatické snahy Evropské unie. Rozhovory i anketa se na webu objeví během srpna.

Workshopy i Temelín

Kromě Bartušky a Hendersona přednášeli v Telči další špičky oboru – například Silvia Haufe zastupující německého operátora přenosových sítí 50hertz GmbH nebo Aleksandra Lis z univerzity Adama Mickiewicze v polské Poznani.

„Snažíme se studentům nabídnout nejen teoretické znalosti o problematice, ale i zkušenosti z praxe. Součástí letní školy jsou proto již tradičně workshopy zabývající se například principy tvorby cen elektřiny či obchodováním s emisními povolenkami,“ řekl Martin Jirušek z Masarykovy university.

Součástí letní školy byla exkurze do jaderné elektrárny Temelín. Ředitel odboru výstavby jaderných zařízení společnosti ČEZ Petr Závodský se studenty hovořil o perspektivách výstavby jaderných elektráren.

Celý program letošní Letní školy energetické bezpečnosti (pdf)

4 kredity pro účastníky

Účastníky letní školy vybírají organizátoři na základě přihlášek, motivačních dopisů a individuálních pohovorů. Absolvováním letní školy studenti získají 4 kredity systému ECTS.

Program letní školy se postupně vyvíjí. První dva ročníky se věnovaly energetice z perspektivy evropských zemí a USA, letošní a předloňský ročník se soustředily na energetickou politiku Evropské unie. „Snažíme se reagovat i na aktuální dění,“ dodal Jirušek.

Kromě přínosů pro studenty povzbuzuje učení i české lektory. „Každoročně se setkáváme s velmi různorodou skupinou studentů doslova z celého světa, přičemž nezanedbatelná část sem přijíždí na doporučení absolventů předchozích ročníků,“ potvrzují také další „Brňáci“ Filip Černoch a Tomáš Vlček.

Letní škola v Telči si už za čtyři roky vytvořila určitou tradici a jméno. Pokud byste se chtěli příštího pátého ročníku zúčastnit i vy, sledujte Facebook letní školy nebo stránky Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Masarykovy university, která má ve svém programu i anglický obor energetická bezpečnost (Energy Security Program).

Účastníci Letní školy energetické bezpečnosti v Telči
Účastníci Letní školy energetické bezpečnosti v Telči (foto: Facebook)

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek