Berrezouga: Je třeba zaměřit se na vzdělání imámů v Evropě


Lucie Priknerová, Euroskop, 30. 3. 2016

REPORTÁŽ – O konfliktu v Sýrii a bojovnících hnutí Islámský stát (IS) v Evropě hovořili na akci organizované Radou pro mezinárodní vztahy zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš a Tunisan žijící v ČR Hatem Berrezouga.

Stačilo by zavřít turecké hranice a válka v Sýrii by se značně utišila, protože by jednotlivé skupiny byly odříznuty od zásobování, myslí si Mikoláš, který dodává, že klíčové pro průběh konfliktu budou americko-ruské vztahy.

Mikoláš také pozitivně zhodnotil rozhodnutí Ruska vstoupit do konfliktu na Blízkém východě. Pokud by tomu tak nebylo, hnutí Islámský stát a organizace an-Núsra by podle něj už ovládaly Sýrii.


Klíčem je integrace muslimů

Teroristé jsou ovlivňováni radikální ideologií. „Problém je, že ti lidé se sami nenávidí,“ říká Berrezouga. „Islamistická karta nabízí jednoduché řešení, tedy ráj,“ dodává. Ortodoxní islám podle něj potlačuje vzdělávání, kulturu a umění, protože díky němu se lidé učí samostatně přemýšlet.

Mladí lidé by měli podle Berrezougy mít perspektivu a možnost seberealizace. Někteří muslimové a konvertité v Evropě jsou podle něj ortodoxnější než v Tunisku. Vliv na ně mají hlavně duchovní, a je tedy třeba zaměřit se zejména na jejich vzdělávání, říká Berrezouga.

Problém Evropy je v tom, že hraje politicky korektně a „nechce chápat, že ten systém na nás neplatí, “ říká Berrezouga. „Očekávat, že se Arabové v Evropě sami integrují je nesmysl“, dodává s tím, že to není tak, že by se Arabové integrovat nechtěli, ale je to obtížné kvůli tomu, že Evropu s Afrikou dělí obrovská kulturní propast. Podle něj je třeba spolupracovat s umírněnými muslimy, kteří by sami odváděli od radikalismu svoje souvěrce.


Radikální islamismus podporuje Saudská Arábie

Skutečně důležité je podle Berrezougy zjistit, kdo za terorismem, který jako svůj nástroj používá radikální islamismus, stojí. Podle něj jsou radikální islamisté podporovaní zejména Saudskou Arábií. Především wahabismus, který je v této zemi rozšířený, představuje podle Mikoláše nebezpečí. Saudskoarabská verze islámu je nekompatibilní nejen s hodnotami EU, ale i s islámem v Tunisku, dodává Berrezouga.

Mnoho islamistických bojovníků paradoxně pochází ze země umírněného islámu – Kosova, a to jednak kvůli tamní nezaměstnanosti, jednak protože je to země, kde získaly vliv humanitární organizace napojené na Saudskou Arábii, tvrdí Mikoláš.

I z Tuniska lidé odcházejí bojovat do řad islamistických extrémistů. Berrezouga mluvil o jejich frustraci z toho, že znají pouze diktátorské vedení státu a doufá, že budoucí elity arabského světa budou vzdělané. Na druhou stranu tyto země podle něj nejsou připraveny na demokracii a Západ by měl přiznat, že tyto, zřejmě dobře míněné snahy, byly chybou.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek