Brexit by rozpad EU nezpůsobil, shodl se Sobotka s Jourovou


Lucie Priknerová, Euroskop, 31. 5. 2016

„V migrační krizi by EU měla přijít s řešením, které nebude rozdělovat,“ uvedl český premiér Bohuslav Sobotka na konferenci Evropské dialogy, kde vystoupil s eurokomisařkou pro spravedlnost, práva spotřebitelů a rovné příležitosti Věrou Jourovou. Akce se konala v Centru současného umění DOX.

EU je pro Českou republiku hodnotový rámec, ve kterém hraje důležitou úlohu svoboda a demokracie. Do unie směřuje 80 procent českého exportu a v rámci ní může ČR lépe reagovat na terorismus, migrační krizi, klimatické změny a další globální výzvy, shrnul na úvod konference premiér Sobotka výhody členství ČR v Unii.

Podle Sobotky je klíčová prevence migrace

Sobotka dodal, že příkladem úspěšné spolupráce v rámci evropské integrace je uzavření dohody s Tureckem, která pomohla snížit počty imigrantů. Budoucnost dohody podle něj záleží na tom, jak se nadále budou vyvíjet vztahy s Tureckem.

Řešení migrační krize by se podle Sobotky mělo zaměřit zejména na prevenci migrace a spolupráci se třetími zeměmi, návratovou politiku a ochranu vnější hranice. Premiér také upozornil, že aktuální migrační vlna není jednorázovou záležitostí a že se budou takovéto události pravděpodobně opakovat.

Komisařka Jourová poukázala na to, že i ona je proti automatické mechanické kvótě na přerozdělování uprchlíků.

Co se týče uprchlické krize, požaduje Jourová systémové řešení, protože náš systém je podle ní nastaven pro mírové časy. Ukazuje se, že pachatelé teroristických činů jsou často občané EU – imigranti třetí generace, potomci přistěhovalců z 60. let, připomněla Jourová.

Jourová poukázala na průzkum, podle kterého 25 procent muslimské komunity rozumí motivům teroristů. Premiér si myslí, že by bylo dobré spolupracovat s umírněnými muslimy.

Sobotka: Terorismus nezná hranice

Jourová má v EU portfolio, jehož součástí je i potírání radikalizace islamistů ve vězení a na internetu. V rámci boje proti terorismu hodlá v červenci 2016 předložit směrnici o praní špinavých peněz.

Podle Sobotky teroristické útoky v Paříži a Bruselu ukázaly, že teroristický akt se může stát kdekoliv a že problém terorismu je záležitostí nás všech. Jourová řekla, že ministři vnitra a spravedlnosti EU se sešli dva dny po útocích v Bruselu a shodli se na tom, že terorismus v Schengenu nemá hranice, zatímco členské státy působí pouze na svém území, a tudíž je nutné v rámci Schengenského prostoru více spolupracovat a sdílet informace.


Odchod Británie by Unii oslabil

Sobotka a Jourová hovořili také o možných důsledcích případného odchodu Velké Británie z EU, označovaného jako Brexit. Jourová uvedla, že tento krok by nevedl k rozpadu EU. Sobotka s tím souhlasil, ale uvedl, že by britský odchod Unii výrazně oslabil, protože by ukázal, že je možné i dezintegrovat.

Jourová promluvila také o snižování byrokratické zátěže a označila za nefér, když někdo vytrhne z kontextu konkrétní úpravu, např. tvar banánů, a ukazuje tím na nesmyslnost evropské regulace. Podle Jourové je naopak dobré mít přiměřené standardy např. pro kvalitu potravin.

Češi podle Jourové potřebují v Unii více sebevědomí

Diskuze se dále vedla o tom, jak posílit důvěru v EU. Premiér Sobotka uvedl, že zlepšením akceschopnosti Unie a efektivním řešením migrační krize. Komisařka Jourová si myslí, že vylepšením image EU v ČR.

Skepticismus Čechů vůči EU může být jakýmsi odrazem toho, že Češi si sami myslí, že Evropa na ně pohlíží s despektem, poté to projektují do svého vztahu k Unii, dodala Jourová s tím, že by podle ní Čechům slušelo, kdyby byli v Unii sebevědomější.

Poté panelisté debatovali o otázce svobody. Po roce 1989 se podle Jourové velmi zvýšil význam individuálních svobod, což podle ní znamenalo „krok vpřed“. Sobotka zase zdůraznil, že nejde pouze o svobody ekonomické, ale kladl důraz na sociální práva, udržitelný rozvoj a ochranu životního prostředí. Podle něj je důležité, aby člověk mohl žít slušný a plnohodnotný život a dostal šanci a lepší příležitost uplatnit svůj potenciál.

Debata se vedla také o Transatlantické obchodní dohodě mezi EU a USA. Jak Sobotka, tak Jourová tuto dohodu podporují. Jourová uvedla, že se EU snaží o zachování svých standardů a Sobotka upozornil, že oba trhy jsou velmi rozdílné.

Poté přišla na řadu i otázka zlepšení postavení žen, které se rozhodly mít děti. Jourová uvedla, že pomoci by mohly pobídky pro muže, aby participovali na části mateřské dovolené, potom také dostupnější předškolní zařízení a flexibilní typy práce, tedy např. externí zaměstnávání, práce z domova nebo sdílená pracovní místa.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek