Co říkají evropští úředníci o své práci?


Libor Škácha, Euroskop, 2. 10. 2016

REPORTÁŽ – Ve středu 21. 9. 2016 se v Evropském domě uskutečnila neformální debata se zástupci Evropské komise o práci v evropských institucích a o možnostech uplatnění v Bruselu pro české zájemce. Akci organizovalo Eurocentrum Praha.

Hlavním řečníkem byl Marco Onida, zástupce Generálního ředitelství pro regionální politiku, který společně se svými kolegy přiblížil život zaměstnance evropských institucí v Bruselu. Velká část jeho příspěvku byla věnována sociálně-kulturní a osobní stránce bruselského života a společenskému a vzdělávacímu zázemí, které je dostupné pro nově příchozí zástupce evropských orgánů. Připomenul i další možnosti profesního uplatnění v hlavním městě Evropy.

Rizika práce v Bruselu

Pro budoucí zaměstnance institucí EU zmínil i jistá rizika spojená s prací v Bruselu, kdy na zástupce jednotlivých států je doma častokrát nahlíženo jako na „eurobyrokraty“. Nezřídka jsou domácími politiky označováni jako ti, kdo negativně ovlivňují tvorbu domácí legislativy a kteří jen přináší další a další směrnice, upozornil Onida.

V závěrečné části debaty byl věnován prostor diskusi se studenty, kteří měli možnost se Marca Onidy a jeho kolegů zeptat na jejich osobní a profesní zkušenosti z práce pro EU, jejich pohled na profesní život v Bruselu či to, jak se k práci pro Unii dostali. Zástupci Komise se podělili o své poznatky z praxe a také studentům radili, jakým směrem je dle nich vhodné ubírat své budoucí vysokoškolské studium.

EU není bezchybná, ale stojí za to v ní žít

V diskuzi došlo i na otázky evropské integrace. Podle Onidy je nyní potřeba zahájit sebereflexi v rámci orgánů EU, zlepšit komunikaci mezi institucemi či uchovat si své postoje v otázkách lidských práv, solidarity, studentských programů Erasmus či environmentálních politik.

Onida také poukázal na kořeny projektu evropské integrace z doby po skončení Druhé světové války, kdy jeho hlavním cílem bylo udržení míru v Evropě. Dále přiznal, že si je vědom toho, že EU není bezchybná, že má svá slabá místa a limity. Zdůraznil nicméně, že přesto všechno v ní stojí za to žít.

Autor: Libor Škácha, Euroskop, 2. 10. 2016

Sdílet tento příspěvek