Cenu pro sociální inovace SozialMarie poprvé vyhráli Češi


Marie Bydžovská, Euroskop, 12. 5. 2017

České projekty letos ovládly středoevropské ceny za sociální inovace SozialMarie, získaly první a třetí místo. Celkem bylo na začátku května ve vídeňském sále rakouského veřejnoprávního rozhlasu ORF RadioKulturhaus již potřinácté oceněno 15 sociálně inovačních projektů. Tedy projektů, které dávají prostor novým přístupům k řešení naléhavých společenských výzev.

Jako nejlepší z 33 nominovaných projektů z Česka, Slovenska, Rakouska, Maďarska a Chorvatska porota vybrala Studio 27 „zaostřeno na duši“, které tvoří skupina čtyř novinářů s osobní zkušeností s vážným duševním onemocněním. Skrze veřejné debaty nebo kanál na YouTube se snaží změnit postoj veřejnosti k lidem s psychickými nemocemi.

Žurnalistický tým získal první cenu spojenou s odměnou 15 tisíc eur (403 tisíc Kč). „Finanční odměna nám pomůže pokrýt náklady na cestovné a smlouvy na další služby jako třeba střih nebo postprodukce a na nákup techniky,“ řekl manažer projektu Břetislav Košťál o plánech do budoucnosti.

Úsilí o změny psychiatrické péče v ČR

Studiuo 27 uskutečnilo 11 veřejně přístupných besed. Hned na první z nich, debatu s filosofem Miroslavem Petříčkem, přišlo okolo 200 posluchačů. Nejúspěšnější nahrávka jimi pořádané besedy o psychických onemocněních s psychoterapeutem Pjérem La Šé‘zem zaznamenala na kanále Youtube téměř 37 tisíc zhlédnutí.

Do soutěže SozialMarie přihlásili čtyřčlenný tým novinářů kolegové z organizace Fokus Praha. „Chtěli jsme vidět, jaká je v mezinárodní veřejnosti, v tomto případě zemí bývalého Rakouska-Uherska, podpora péče o duševní zdraví,“ řekl Košťál. Ocenění považuje též za podporu úsilí o reformy v oblasti péče o duševní zdraví v České republice.

Vítězové soutěže SozialMarie si přejí, aby v ČR posílila komunitní sociálně zdravotní péče a zároveň byly postupně omezovány a uzavírány pavilony a části léčeben s dlouhodobými chronickými léčbami. „Znamená to budovat komunitní chráněná bydlení a sociální byty, aby lidé byli schopní se o sebe s podporou sociálních a zdravotních pracovníků postarat,“ dodává Košťál.

Předávání cen SozialMarie

Vítězové SozialMarie 2017 uspěli mezi konkurencí 190 projektů z pěti zemí střední Evropy. Zdroj: Maximilian Rosenberger, SozialMarie 2017, Unruhe Privatstiftung

Lejla Abbasová bude patronkou projektu Na ovoce

Další český úspěch zaznamenala iniciativa Na ovoce, která získala spolu s třetí cenou i odměnu 5 tisíc eur (134 tisíc Kč). Projekt si klade za cíl zvýšit povědomí o významu ovocných stromů a keřů (známých i těch již zapomenutých) a usiluje o zachování biodiverzity v zemědělství. Organizace Na ovoce zároveň organizuje workshopy, veřejné procházky a aktivně usiluje o zřizování jedlých parků ve městě.

V roce 2014 autoři projektu začali s vývojem mapovací aplikace, která lidem umožní zjistit, kde v jejich okolí rostou ovocné stromy a keře, z nichž lze česat ovoce pro vlastní spotřebu. „S pomocí spřátelené německé organizace mundraub.org a spojením databáze se slovenskou fruitmap.sk jsme již během prvního roku fungování registrovali přes 1000 uživatelů, kteří do mapy zanesli téměř 8000 ovocných míst,“ uvádí organizátoři.

Každá z účastnických zemí ceny SozialMarie má svého patrona, který si zvolí projekt, nad nímž bude v nadcházejícím roce držet záštitu. Za Českou republiku se letos tohoto úkolu ujala Lejla Abbasová, která si vybrala spolupráci s organizátory iniciativy Na ovoce.

Za Slovensko se stala patronkou pro rok 2017 bývalá premiérka Iveta Radičová, jež se rozhodla pro aktivní záštitu skupiny nazvané Agentky rovnosti, jejímž cílem je podpořit romské ženy. Za Česko se v předchozích ročnících role patrona ujali ředitel mezinárodního holdingu Linet Zbyněk Frolík nebo ekonom Pavel Kysilka.

Patroni SozialMarie 2017

Česká patronka Lejla Abbasová podpoří iniciativu Na Ovoce. Dalšími patrony se pro letošní rok stali Iveta Radičová, Tímea Junghaus a Augustin (Prince) Pallikunnel. Zdroj: Maximilian Rosenberger, SozialMarie 2017, Unruhe Privatstiftung

Nejstarší cena pro sociální inovace

SozialMarie je nejstarší cenou udělovanou za sociální inovace. První ročník se konal v roce 2005. Přihlášku mohou podat soukromé osoby, komerční podniky, sociální podniky, občanské iniciativy, nevládní organizace, neziskové organizace, spolky a organizace veřejné správy a samosprávy.

Letos se o ocenění ucházelo 190 projektů, včetně 22 z České republiky. Mezi 15 oceněných se dostalo šest rakouských projektů, čtyři české, čtyři maďarské a jeden slovenský.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek