Sobotka na STRATCOM Summitu hovořil o hrozbě dezinformací


Petr Pospíšil, Euroskop, 22. 5. 2017

Ve dnech 15.-19. května se v prostorách Ministerstva vnitra konal STRATCOM SUMMIT 2017, konference evropských i světových expertů na dezinformační kampaně a hybridní válku. Akce organizované think-tankem Evropské hodnoty za spolupráce několika dalších institucí včetně britské i americké ambasády se ve čtvrtek 18. května zúčastnili i předseda vlády Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek, kteří k auditoriu přednesli projevy o hrozbě dezinformací i o tom, jak ji čelit.

„Nikdo, zejména ne malý národ, si nemůže dovolit nevidět fakta“ – tímto citátem Ferdinanda Peroutky uvedl své vystoupení předseda vlády. Dle jeho slov hybridní hrozby mají potenciál ohrozit demokratické základy a instituce naší společnosti. To, že si je ČR těchto hrozeb vědoma, ilustroval prostřednictvím dokumentů Národní bezpečnostní strategie a Auditu národní bezpečnosti, který zmiňuje strategickou komunikaci jako jeden z cílů tuzemské bezpečnostní politiky.

Sobotka vyzval k podpoře nezávislých médií

Snahu o naplňování tohoto cíle je podle Sobotky možné pozorovat na vzniku specializovaných institucí, jakou jsou Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám zřízeném při Ministerstvu vnitra, či zvláštní pracovní skupina v rámci Bezpečnostní rady státu. To, že Česká republika tuto hrozbu nepodceňuje, dokládá i přítomnost jejího zástupce při NATO Strategic Communications Centre of Excellence v Rize.

Premiér ve svém vystoupení vyzval k podpoře nezávislých médií doma i v zahraničí, veřejnoprávních i soukromých tak, aby tyto nemohly podléhat dílčím zájmům a stát se platformou pro šíření nepravdivých informací.

Boj mezi rozumem a šílenstvím se vede od prvopočátků

Vicepremiér Bělobrádek v úvodu svého exposé připomněl, že válka s dezinformacemi jako součást dialektického boje mezi rozumem a šílenstvím provází lidstvo od jeho prvopočátků. Zdůvodnění je podle něj prozaické – myšlení bolí. Boj s propagandou podle něj není možné vzdát a zároveň není možné soustředit se čistě jen na represi, protože tím bychom pouze popírali svobodu slova a rezignovali na preventivní opatření.

Podle Bělobrádka je nutné si uvědomit zaprvé, že dezinformátoři těží z veškerých chyb demokratů, zadruhé, že jim pomáhá současná krize hodnot, a za třetí, úrodnou půdu pro dezinformační kampaně vytváří klesající úroveň veřejné debaty. Pokud se mainstreamovým demokratickým politikům povede tyto nedostatky eliminovat, dezinformátoři budou mít ztíženou pozici.

V čem vicepremiér spatřuje nejlepší obranu proti dezinformacím? Důležité podle něj je zabývat se skutečnými problémy, které lidi pociťují jako nejpalčivější, a nabízet na ně pragmatická a veřejnosti srozumitalná řešení, aby lidé nevyhledávali antisystémové alternativy. Dále Bělobrádek zdůraznil nutnost aktivně bránit a zasazovat se o respektování evropských demokratických hodnot ve veřejné debatě, díky čemuž by byla posílena občanská společnost, resistentní vůči demagogické a populistické rétorice. Dále lídr KDU-ČSL vyzdvihl nutnost klást větší důraz na pěstování kritického myšlení a mediální gramotnosti ve vzdělávacím procesu.

Summitu se zúčastnili experti z celé Evropy

STRATCOM Summitu 2017 se letos zúčastnilo více než 330 účastníků z 27 zemí a diskutovali o tématech, jakými jsou ruská dezinformační kampaň a ruské vlivové operace, vedení hybridní války a psychologických operací, islámský extremismus a radikalizace, terorismus, aktivity ruských zpravodajských služeb, bezpečnostní situace v Pobaltí a ruská hrozba v regionu, vedení kybernetické války a kyberobrana, odpověď Německa, Finska, Švédska a pobaltských států na ruskou agresi, kybernetickou hrozbu a dezinformační operace a falešné zprávy a mediální vzdělanost.

Akce se zúčastnili mimi jiných Giles Montagnon, vedoucí strategické komunikace pro východní Evropu a střední Asii z britského ministerstva zahraničí, nebo Janis Sarts a Mark Laity, dva ředitelé příslušných struktur NATO. „STRATCOM SUMMIT je naší odpovědí na moderní hrozby, kterým Česká republika a západní svět čelí a bude čelit i v budoucnu. Aktivitám států a hnutí, které chtějí zlomit západní demokracii, ať už jde o islamisty nebo nepřátelské snahy Kremlu, nemůžeme čelit sami. A proto jsme se rozhodli do Prahy přivézt špičkové experty z Evropy a USA, abychom společně pracovali na zvýšení naší obranyschopnosti a odolnosti. Dezinformacím, islámskému extremismu a kybernetickým útokům musíme čelit společně,“ řekl o summitu Radko Hokovský, ředitel think-tanku Evropské hodnoty.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek