Debata ekonomů: Měla by Česká republika přijmout euro?


Tereza Chlebounová, Euroskop, 16. 10. 2017

REPORTÁŽ – Je euro výhodou nebo hrozbou pro budoucnost Evropy? Jak nejlépe transformovat eurozónu? A měla by společnou měnu přijmout Česká republika? O těchto a dalších otázkách debatovali Tomáš Sedláček, hlavní ekonomický stratég ČSOB a Lukáš Kovanda, hlavní ekonom investiční společnosti Cyrrus na semináři s názvem „Přijetí eura v ČR – brzy, někdy, nebo nikdy?“, který se konal ve čtvrtek 12. října v Evropském domě v Praze.

„Euro je napůl dokončený dort, ještě nejde hodnotit jeho chuť,“ poukázal Sedláček na skutečnost, že Česká republika se rozhoduje o vstupu do eurozóny ve chvíli, kdy se ještě nejedná o dokončený projekt. To ale podle jeho názoru nelze použít jako výmluvu, proč by ČR neměla společnou měnu přijmout.

Euro podle něj prošlo bezprecedentní zkouškou, když jako mladá měna pouhých deset let po svém zavedení přestálo vážnou finanční krizi. „Prošli jsme s odřenýma ušima, pokud nám nějaké uši zbyly, ale prošli jsme,“ hodnotí situaci Sedláček. Opuštění eura podle něj není myslitelné, protože Evropa s 28 národními měnami by nebyla konkurenceschopná.

Kovanda: Euro by se mohlo rozdělit na severní a jižní

Lukáš Kovanda opřel svůj příspěvek o názory amerického nositele Nobelovy ceny za ekonomii Josepha Stiglitze, který vnímá euro v současné podobě jako hrozbu pro budoucnost Evropy. Společná měna podle něj nevede k užší integraci eurozóny, ale naopak působí jako odstředivá síla. „Je lepší opustit euro, než evropský projekt,“ citoval Kovanda Stiglitzův výrok.

„Jižním zemím euro brání v rozletu,“ myslí si Kovanda. Po přijetí eura podle něj nastal v jižních státech eurozóny úpadek institucí, který vedl k nižší ekonomické produktivitě a tím i k nižší životní úrovni. Na severu přitom k podobnému vývoji nedošlo.

Integrace je podle Kovandy možná jen tehdy, když jsou státy pouze málo rozdílné, v opačném případě vede společná měna k dezintegraci. „Řešením by bylo rozdělení na severní a jižní euro“, uvedl Kovanda s tím, že Česká republika je ekonomicky podobnější severským státům.

Seminář EC Praha

O euru diskutovali v Eurocentru Praha Lukáš Kovanda a Tomáš Sedláček. Zdroj: EC Praha

Sedláček: Optimální měnová unie neexistuje

S tímto tvrzením zásadně nesouhlasil Sedláček, podle nějž je „optimální měnová unie prázdná množina“. V každém spolku jsou na tom některé země lépe a jiné hůř. Pokud bychom vycházeli z předpokladu, že společnou měnu by měly mít pouze celky, které jsou na tom ekonomicky podobně, nemohly by podle Sedláčka stejnou měnou platit třeba New York a Severní Dakota nebo Praha a severní Morava.

Podle Kovandy nelze srovnávat eurozónu se Spojenými státy, které jsou ekonomicky daleko homogennější a mohou například vydávat společné dluhopisy. „Pokud vznikne fiskální a politická unie, pak bude euro smysluplným projektem,“ myslí si Kovanda. Od toho jsme ale podle jeho názoru vzdáleni nejméně několik desetiletí, potřebné kroky navíc blokuje Německo a Francie, takže se do této fáze nemusíme vůbec dostat.

Česko nemá na výběr dokonalou eurozónu

Sedláček mu oponoval s tím, že bychom se měli bavit o tom, jak euro vylepšit a ne ho bojkotovat. Možnost přistoupit až do dokonalé eurozóny podle něj neexistuje, Česko si musí vybírat mezi variantami, které jsou na stole. Sedláček považuje eurozónu za ekonomicky smysluplný projekt, euro vnímá jako silnou světovou měnu, která nese i velký symbolický význam.

Podle Kovandy nemá smysl do eurozóny vstupovat, pokud nebude rychle a důsledně transformována. Česko by podle něj platilo za neefektivitu jižních zemí, jako to v současnosti dělá Německo a celé severní křídlo. Opačný názor zastával Sedláček, podle jehož názoru by si státy měly pomáhat. Dnes je na tom Česko dobře, to se ale může v budoucnu kdykoliv změnit a pak bude potřebovat samo pomoc.

Sedláček také upozornil, že by se bez eura mohla Česká republika dostat do vedlejšího proudu vícerychlostní Unie, protože se staví proti užší integraci i v řadě dalších oblastí. „Chceme hrát fotbal, ale ne moc,“ glosoval situaci Sedláček. Podle Kovandy by se ale debata o EU neměla zredukovat pouze na přijetí nebo odmítnutí eura.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek